Kövér: Az ország a katasztrófába rohan

InfoRádió / MTI
2007. november 7. 19:03
A Fidesz országos választmányának elnöke szerint az ország katasztrófába rohanását csak az állíthatja meg, ha a kormány minél gyorsabban távozik.

"Mi azt gondoljuk, hogy egyetlen lehetőség van arra, hogy a katasztrófába rohanást megállítsuk, az pedig az, hogy ennek a kormánynak minél gyorsabban távoznia kell, vissza kell adnia a mandátumát az embereknek" - mondta Kövér László.

Hozzátette: ezt követően "reális programmal kell a pártoknak fellépniük, és az embereknek most már a valóság teljes ismeretében kell dönteniük arról, hogy milyen programmal, milyen pártot hatalmaznak fel arra, hogy az országot ebből a súlyos gazdasági, erkölcsi és szociális válságból kivezesse".

Mint mondta, a nyugat-európai és a tengerentúli demokráciák alapkérdése, hogy egy választási kampányban mely kormányok, pártok ígérnek adócsökkentést és vállalkozásélénkítést, illetve mely pártok ígérnek adóemelést, és ezért cserébe a szociális, egészségügyi és egyéb szolgáltatások bővítését.

"Szerintem olyan demokrácia, mint a magyarországi ( ), olyan a világon nincsen, ahol napról-napra emelkednek a közterhek, az adók, és ehhez képest az állam napról-napra kevesebb, illetve alacsonyabb színvonalú szolgáltatást nyújt a polgárainak cserébe" - jelentette ki Kövér László.

Hozzátette: az állam hovatovább meghirdeti "az öngondoskodás programját", azt üzeni a saját polgárainak, hogy elveszi a jövedelmeik egyre nagyobb részét, cserébe viszont egyre kevesebbet ad, és elvárja, hogy némely területen gondoskodjanak magukról.

A vasúti szárnyvonalak felszámolásának tervére utalva közölte: bizonyos értelemben ugyanerről szól a leépítés, vagyis oldják meg az önkormányzatok a maguk problémáját.

Kövér László ezt a gyakorlatot "arcátlan és cinikus" hozzáállásnak nevezte, mert szerinte "pontosan ez a kormány teszi az önkormányzatok életét szinte lehetetlenné, sújtja a legdrasztikusabb megszorításokkal 1990, az önkormányzati rendszer megteremtése óta".