Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Durvul a vita a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-jelöltjéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Senkitől nem kapott jelzést a Nemzetbiztonsági Hivatal élére jelölt Laborc Sándor kinevezésével összefüggésben a brüsszeli magyar NATO-nagykövet. Korábban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja azt mondta: kockázatosnak tartja a Nemzetbiztonsági Hivatalt jelenleg megbízott főigazgatóként irányító Laborc Sándor kinevezését, mert az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

A brüsszeli magyar NATO-nagykövet az InfoRádiónak nyilatkozva tagadta, hogy külföldi kollégái kifogásolták volna a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-jelöltjének személyét.

Martinusz Zoltán azt mondta: sem az Egyesült Államok NATO-nagykövetétől, sem az észak-atlanti szövetség bármely más tagállamának képviselőjétől nem kapott kifogást Laborc Sándor tervezett kinevezésével összefüggésben.

A diplomata hangsúlyozta: a kérdés felvetésének sincs értelme, mert a NATO nem kifogásolhatja a tagországok döntését, a biztonsági kockázat elemzése ugyanis az adott ország saját felelőssége.

A Magyar Nemzet című lap szerdán azt írta: az Egyesült Államok brüsszeli NATO-nagykövete kifogással élt Laborc Sándor személyét illetően.

A szovjet kapcsolat

Kedden Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja azt mondta: kockázatosnak tartja a Nemzetbiztonsági Hivatalt jelenleg megbízott főigazgatóként irányító Laborc Sándor kinevezését.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Laborc Sándor az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

A fideszes parlamenti képviselő hozzátette: ebben az intézményben képezték ki a KGB-seket is, és szerinte méltatlan egy demokratikus NATO-tagországhoz, hogy biztonsági szolgálatának élén a régi kor embere álljon.

Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke erre válaszul azt mondta: Laborc Sándor 2000-ben, az Orbán-kormány idején távozott az Információs Hivatal éléről, majd ugyanaz a kormány állást ajánlott neki az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál.

Hanganyag: Molnár Anikó