eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Durvul a vita a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-jelöltjéről

Senkitől nem kapott jelzést a Nemzetbiztonsági Hivatal élére jelölt Laborc Sándor kinevezésével összefüggésben a brüsszeli magyar NATO-nagykövet. Korábban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja azt mondta: kockázatosnak tartja a Nemzetbiztonsági Hivatalt jelenleg megbízott főigazgatóként irányító Laborc Sándor kinevezését, mert az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

A brüsszeli magyar NATO-nagykövet az InfoRádiónak nyilatkozva tagadta, hogy külföldi kollégái kifogásolták volna a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-jelöltjének személyét.

Martinusz Zoltán azt mondta: sem az Egyesült Államok NATO-nagykövetétől, sem az észak-atlanti szövetség bármely más tagállamának képviselőjétől nem kapott kifogást Laborc Sándor tervezett kinevezésével összefüggésben.

A diplomata hangsúlyozta: a kérdés felvetésének sincs értelme, mert a NATO nem kifogásolhatja a tagországok döntését, a biztonsági kockázat elemzése ugyanis az adott ország saját felelőssége.

A Magyar Nemzet című lap szerdán azt írta: az Egyesült Államok brüsszeli NATO-nagykövete kifogással élt Laborc Sándor személyét illetően.

A szovjet kapcsolat

Kedden Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja azt mondta: kockázatosnak tartja a Nemzetbiztonsági Hivatalt jelenleg megbízott főigazgatóként irányító Laborc Sándor kinevezését.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Laborc Sándor az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

A fideszes parlamenti képviselő hozzátette: ebben az intézményben képezték ki a KGB-seket is, és szerinte méltatlan egy demokratikus NATO-tagországhoz, hogy biztonsági szolgálatának élén a régi kor embere álljon.

Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke erre válaszul azt mondta: Laborc Sándor 2000-ben, az Orbán-kormány idején távozott az Információs Hivatal éléről, majd ugyanaz a kormány állást ajánlott neki az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×