Rengeteg gyermek él egyszülős családban

Infostart
2007. november 6. 10:24
Ma Magyarországon több mint 660 ezer gyermek nevelkedik egyszülős családban, és 400 ezer anya mellett 60 ezer apa is egyedül neveli gyermekét válás vagy megözvegyülés után - mondta az InfoRádiónak az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A magyar társadalom majdnem 12 százaléka egyszülős családban él. Jelenleg 477 ezer ilyen család van, ahol összesen 660 ezer gyermek nevelkedik - mondta el az InfoRádióban Nagy Anna.

A probléma nem csak a nőket és nem csak az egygyermekeseket érinti. 60 ezer olyan apa van, aki egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit, a statisztikákból pedig kiderül, hogy nagycsaládok is felbomlanak, így a 4-5 gyermekes szülők is magukra maradnak.

Nagy Anna hozzátette: ezekből a gyerekekből is lehet kiegyensúlyozott felnőtt, de a családoknak több szakmai segítséget kellene nyújtani, hogy egy szülővel is harmonikus gyermekkort tudjanak biztosítani a gyerekeknek.

Egyedülálló szülőnek lenni azonban még mindig erős stigma Magyarországon. Az ilyen családban nevelkedő gyermekek általában akkor kerülnek szóba, ha veszélyeztetettek, ha segélyre szorulnak.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: ezeket a családokat fenyegeti a leginkább az elszegényedés. Épp ezért szerinte őket nem segéllyel kellene támogatni, hanem megelőző jelleggel, úgy, hogy ne váljanak szegénnyé.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást