Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mismásolás a szilvásváradi vasútvonal ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
November közepére készül el a végleges vasúti menetrend - közölte az InfoRádió megkeresésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya. A tárca írásos válaszában nem részletezte, hogy a szilvásváradi vasútvonalat miért zárják be, hasonlóan 37 másik pályaszakaszhoz.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium általánosságban válaszolt a szilvásváradi vasútvonal megszüntetésének okát firtató konkrét kérdésünkre.

A tárca közleményében az olvasható, hogy a minisztérium a kisforgalmú vasúti viszonylatok szakmai vizsgálatának eredménye alapján 38 vasútvonal esetében nem tartja indokoltnak, hogy azokat az országos hálózat keretében működtesse tovább.

Hangsúlyozzák azonban, hogy ezek a vonalak az érintett önkormányzatok kezdeményezésére térségi vasútvonallá átminősítve továbbműködhetnek.

A vasúti törvény rendelkezései szerint az érintett önkormányzatoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hozzájárulnak a térségi vasút működtetéséhez kapcsolódó helyi fejlesztésekhez.

Ilyen lehet például a település vasútállomásának felújítása, helyi közlekedés szervezése a vasútállomás és a településközpont között, vagy P+R parkolók kialakítása a vasútállomás környezetében.

Az önkormányzatok nyilatkozata elengedhetetlen ahhoz, hogy a minisztérium érdemi pályázatot tudjon kiírni a térségi vasút üzemeltetőjének kiválasztására. A nyertessel a tárca kész közszolgáltatási szerződést kötni a vasúti személyszállítás fenntartásáról - olvasható a közleményben.

Vélhetően a szilvásváradi járatra utalva felhívják a figyelmet arra, hogy a turisztikai célú üzemeltetés az előzőektől különválasztandó, az ilyen esetekben fejlesztéspolitikai eszközök támogathatják a további működést.

A gazdasági és közlekedési miniszter a szakmai javaslat ismeretében és a társadalmi egyeztetés figyelembevételével hoz majd döntést a menetrend véglegesítéséről november közepén - közölte a tárca sajtóosztálya.