Fény derült Horváth Ágnes rózsaszín retiküljének titkára

Infostart
2007. november 6. 18:57
Az Egészségügyi Minisztérium szerint azért volt rózsaszín retikül Afganisztánban Horváth Ágnesnél, mert a tárcavezető meglátogatta afgán minisztertársát és a nőügyi minisztert. "Az ilyen találkozók a protokollnak megfelelő kosztümös megjelenést tettek szükségessé" - fogalmazott a tárca közleménye.

A Fidesz országgyűlési frakciója kedden közölte: aggályosnak tartja, hogy Horváth Ágnes egészségügyi minisztert hivatalos afganisztáni látogatására férje is elkísérte.

Fidesz: felelőtlenség a "rózsaszín retikül"

Csampa Zsolt ellenzéki képviselő szerint Horváth Ágnes Afganisztánban tanúsított magatartása biztonsági okokból szintén aggályos volt. A fideszes honatya úgy vélte: felelőtlenség műveleti területen repeszálló mellény mellett "rózsaszín retikült" viselni, mert így célponttá válhat.

Afgán kórház magyar közpénzből

Közleményében az Egészségügyi Miniszterium hangsúlyozta: Horváth Ágnes Afganisztánban a magyar adófizetők pénzén létesülő kórház alapkövét tette le.

Az utat szervező Honvédelmi Minisztérium jelezte, hogy a minisztert egy fő kísérheti el. Az egészségügyi miniszter, ahogy arra korábban már volt példa, a férjét kérte, hogy az útra kísérje el.

Míg korábban ilyen esetben az útiköltségeket természetesen a miniszter férje fedezte, ebben az esetben erre nem volt mód, mert nem merültek fel többletköltségek.

Semmibe nem került a miniszter férje?

A delegáció nem polgári, hanem katonai géppel utazott, ahol nincs mód jegyvásárlásra. A miniszter és a férje a táborban konténerben lakott, így ott sem merültek fel többletköltségek. A delegáció végig csapatban mozgott, így a szállítás sem került többe és nem jelentett többlet feladatot.

Ráadásul a miniszter férje nem a kereten felül utazott, hanem része volt az eredetileg megállapított létszámnak - hangsúlyozta a minisztérium közleménye, amely "komolytalannak" és "a kint szolgáló katonák szakértelmét megkérdőjelezőnek" nevezte a Fidesz állítását, mely szerint a miniszter öltözéke biztonsági kockázatot jelentett volna.

A rózsaszín retikül titka

"Ha így lett volna, akkor a katonák lettek volna az elsők, akik a minisztert figyelmeztetik" - áll a közleményben, amely elárulja: retikül azért volt a miniszternél, mert látogatást tett az afgán minisztertársánál, valamint a nőügyi miniszternél, és az ilyen találkozók a protokollnak megfelelő kosztümös megjelenést tettek szükségessé.

Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozza: Horváth Ágnes "nem luxusutazáson vett részt a Bahamákon, hanem egy kényelmesnek és pihentetőnek nem nevezhető, három napos úton Afganisztánban, amelyből kettőt a repülés tett ki, ahol nem szállodában lakott, hanem konténerben és a férje jelenléte nem jelentett sem többletkiadást, sem nagyobb kockázatot".