eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rendben zajlottak a november 4-i megemlékezések

Rendben lezajlottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulójára emlékező gyásznap megemlékezései.

Sólyom László köztársasági elnök november 4-én reggel a Rákoskeresztúri Új köztemetőbe ment, ahol először a központi emlékművet koszorúzta meg. Főhajtását követően Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjához látogatott.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként járt a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában vasárnap reggel. Ugyancsak magánemberként helyezte el a kegyelet virágait a 301-es parcellában Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője és Hiller István, a párt alelnöke.

Koszorúzást és csendes megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom áldozatai tiszteletére a Kerepesi úti temetőben is. Az 1956-os hősi halottak és áldozatok emlékhelyénél az '56-os Kegyeleti Bizottság és a hozzátartozók helyezték el koszorúikat.

A Honvédelmi Minisztérium a soroksári Jutadombon található katonai emlékműnél tartott koszorúzást. Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese a helyszínen elmondta, hogy a Jutadomb azon kevesek közé tartozott, ahol a magyarok sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én.

A Parlamentben átadták a Mindszenty emlékérmet, amelyet idén Kozma Imre atya, irgalmas rendi szerzetes, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, valamint Tunyogi Csapó Gábor 1956-ban Németországba emigrált író vehetett át.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő is felszólalt A megtorlás napja - a megtorlás éve: 2007 elnevezésű rendezvényen, a Kossuth téren, ahol azt mondta, valódi rendszerváltásra van szükség azért, hogy minden magyar állampolgár egyenlő jogokkal élhessen egy népuralmi, népképviseleti rendszerben.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a kalocsai női börtön falán található emléktáblánál koszorúzott és mondott beszédet. Úgy fogalmazott: "Nem csak az orosz tankok kellettek ahhoz, hogy 56-os forradalmunkat vérbe lehessen fojtani, kellett hozzá egy politikai pribék is: Kádár János".

Debrecenben az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottainak emlékére négy helyen tartottak koszorúzást a gyásznapon. Az 1956-os kaposvári sortűz három áldozatának tiszteletére tartott gyertyafényes megemlékezésen mintegy félszázan vettek részt a somogyi megyeszékhelyen.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak vasárnap az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékművénél az egyik párizsi temetőben - tájékozatta az MTI-t Sujánszky Jenő, a szervezet elnöke.

Mintegy ötvenen helyezték el a megemlékezés virágait a forradalom leverésének évfordulóján tartott ünnepségen, amelyen az emigráns magyar szervezetek és a Magyar Katolikus Misszió képviselői mellett megjelentek a magyar nagykövetség és a kulturális intézet vezetői is.
Emlékezés és Gyász napja címmel állami rendezvényt tartottak a Hősök terén. Az öt közjogi méltóság közösen koszorúzott. Az évfordulót lezáró ünnepséget tüntetők próbálták megzavarni, az Andrássy út két oldalán, a Hősök terével szemben mintegy hetven ember gyűlt össze, közülük többen a miniszterelnököt gyalázó rigmusokat skandáltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×