Emelt nyugdíjakat visznek a postások - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. november 5. 19:07
Az iskola, az oktatás, a tudomány és a gazdaság összefüggéséről beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Vizi E. Szilveszter a budapesti Városmajori Gimnáziumban, a magyar tudomány ünnepének megnyitóján hangsúlyozta: céljuk, hogy az oktatás, a kutatás és a versenyképesség közötti kapcsolatot mindenki, még a politikusok számára is egyértelművé tegyék.

A tudós testület 1997 óta emlékezik meg a magyar tudomány ünnepéről.

Az Országgyűlés 2003-ban nyilvánította hivatalosan magyar tudomány ünnepévé november 3-át, azt a napot, amikor 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására.

Az idei, csaknem egy hónapon át tartó, több mint 400 eseményből álló rendezvénysorozat címe A tudomány iskolája.

Viszik a pénzt a postások

Megkezdték az emelt összegű nyugdíjak folyósítását - jelentette be a kormányszóvivő.

Budai Bernadett elmondta: a 2,7 millió nyugdíjas átlagosan 120 ezer forintot kap ebben a hónapban. Hozzátette: az idősek novemberben a már magasabb nyugdíjat, a tíz hónapra visszamenőleg járó emelést, a 13. havi nyugdíj második, már ugyancsak emelt összegű részletét, valamint ennek első, már márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözetét kapják meg.

Hangsúlyozta: idén - a januári és a novemberi emeléssel együtt - a nyugellátások összesen 6,5 százalékkal emelkednek.

A Fidesz szerint az idén eléri a 12 százalékot a nyugdíjas-infláció.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője hangsúlyozta: az élelmiszerek drágulása elsősorban az időseket érinti hátrányosan, a kormány gazdaságpolitikájának pedig a nyugdíjasok a legnagyobb vesztesei.

Visszakapta hárommillió forintját a vásárhelyi kormány

Visszakapta a korábban bírságként kiszabott hárommillió forintot az Egészségbiztosítási Felügyelettől a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház - erősítette meg az InfoRádió értesülését a felügyelet elnöke.

Kovácsy Zsombor azt mondta: a kamatok a hatóságnál maradtak, és ha a bíróság jogerős ítéletében elmarasztalja az intézményt, akkor a büntetést újra meg kell fizetni.

A hódmezővásárhelyi kórháznak azután kellett 3 millió forintos bírságot fizetnie, hogy április 6-án egy 67 éves mindszenti férfi Hódmezővásárhely és Szentes között elhunyt egy mentőautóban, miután a hódmezővásárhelyi kórház ügyeletes orvosa ellátás nélkül továbbküldte a területileg illetékes szentesi intézménybe.

A vizsgálat alapján ez a körülmény is közrejátszhatott a beteg halálában. A hódmezővásárhelyi kórház nem ismerte el vétkességét, és fellebbezett.Emeli az üzemenyagok árát a MOL

Bruttó 6 forinttal emeli a gázolaj és 4 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán az MOL Nyrt.

Az üzemanyagárak legutóbb egy hete emelkedtek, akkor a gázolaj 6, a benzin 4 forinttal drágult.

A mostani emeléssel a benzin átlagára eléri a 300 forintot, a gázolajé pedig 280 forint körül lesz. Szakértők piaci folyamatokkal magyarázzák az újabb áremelést.

Javuló kilátások Londonban

A leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ma a korábbinál nagyobb a bizalom aziránt, hogy a magyar kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetési hiánycsökkenési céljait.

A Fitch Ratings kevesebb mint egy éven belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely - a besorolások módosítása nélkül - negatívról stabilra javította a magyar kilátást, vagyis levette a napirendről a magyar adósosztályzat visszaminősítését.

Tavaly decemberben a Standard & Poor's tette ugyanezt, a konszolidációs erőfeszítések melletti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva.

Lemondott a lengyel kormány

Varsóban benyújtotta kormánya lemondását Lech Kaczynski államfőnek a miniszterelnök. Jaroslaw Kaczynski azt mondta: Lengyelország pozíciója az elmúlt két évben megerősödött az Európai Unión belül, ezért emelt fővel fejezik be feladatukat.

A lengyel kormány azután távozik, hogy a Jog és Igazságosság pártja vereséget szenvedett az október 21-én tartott előre hozott parlamenti választáson.

A voksolást a jobbközép liberális Polgári Platform nyerte, amelynek vezetőjét az államfő még a héten megbízza az új kormány megalakításával. Donald Tusknak ezután két hét áll rendelkezésére, hogy összeállítsa kabinetjét, és bizalmat kapjon a varsói törvényhozásban.