Emberek az embertelenségben

Infostart
2007. november 5. 12:38
Emberek az embertelenségben címmel akciót indított a Terror Háza Múzeum. A felhívással a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény, és a szlovákiai magyarság erőszakos kitelepítésének 60. évfordulóján szeretnék felkutatni azokat, akik annak idején segítettek az üldözötteken - mondta az intézmény programigazgatója. A múzeum célja egy dokumentációs bázis létrehozása írott visszaemlékezésekből, valamint túlélőkkel, szemtanúkkal, segítőkkel készített interjúkból.

A Terror Háza Múzeum felhívásával olyan emlékezőket kíván megszólítani, akik kortanúként megélték a hatvan évvel ezelőtti csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény, a szlovákiai magyarság erőszakos kitelepítésének tragédiáját, és üzenetértékű pozitív emberi példákról tudnak beszámolni - mondta az InfoRádiónak az intézmény programigazgatója.

Tallai Gábor hozzátette: az etnikai sokszínűségre és a békés egymásmellettiségre épülő Európai Unióban élő fiatalok számára szinte érthetetlenek ezek a tragédiák, a deportálás, a lakosságcsere, a jogfosztás eszközeivel megvalósított nacionalista célok ebben az évezredben már nem értelmezhetők, ezért a korszak bemutatása sem könnyű.

A Terror Háza Múzeum programigazgatója úgy véli: a szlovákokat és a magyarokat sok dolog köti össze, a pozitív példák felmutatásával pedig hozzá lehet járulni ahhoz, hogy a két nemzet sebei begyógyuljanak.

A múzeumnak nem ez az első ilyen felhívása: 2004-ben a holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából indítottak ilyen felhívást, egy évvel később pedig a Gulag-áldozatokra emlékezve várták a jelentkezőket - mondta Tallai Gábor.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást