eur:
393.08
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Az SZDSZ visszavonja adócsökkentési javaslatát

Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött, visszavonja azt - jelentette be a kisebbik kormánypárt elnöke.

Az SZDSZ két héttel ezelőt nyújtotta be adócsökkentési módosító javaslatait, mert a párt gazdasági szakértői szerint a jövő évi költségvetés kiadásaiból - elsősorban az állami hivatalok költségeiből - hatvan milliárd forintot le lehetne faragni.

A vasárnapi koalíciós egyeztetésen azonban a szocialista párt nem fogadta el a szabaddemokraták kiadáscsökkentési módosító javaslatait, így tehát nincs meg az a mozgástér, amely lehetővé tette volna az adócsökkentést, mondta Kóka János pártelnök.

Hozzátette viszont, hogy a párt ragaszkodik a koalíciós megállapodás azon részéhez, hogy 2008 január végéig a két kormánypárt állapondjon meg az adórendszer átfogó reformjáról.

Az adórendszer átalakításáról nemsokára kezdődő tárgyalásokon viszont ismét előhozzák a most elutasított javaslatot is, mondta Kóka János - bár így az adócsökkentés jövőre nem történhet meg.

Az SZDSZ elnöke elmondta azt is: pártja ragaszkodik ahhoz, hogy jövőre teremtsék meg az értékalapú ingatlanadózás feltételeit, hogy ez az adó 2009-tól kivethető legyen.

A jövő évi költségvetés kiadásaiból szerinte több tételt is meg lehetne spórolni, mondta, és példaként említette az állami hivatalok vezetőinek jutalmazására előírányzott 12 milliárd forintot, az állami vagyonra költendő 25 milliárdot és a Volán társaságoknak szánt 12 milliárdot.

Mivel a nagy megtakarítást hozó tételek nem SZDSZ-es vezetésű minisztériumoknál vannak, a pártnak nincs közvetlen befolyása azokra, mondta Kóka János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×