Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az SZDSZ visszavonja adócsökkentési javaslatát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött, visszavonja azt - jelentette be a kisebbik kormánypárt elnöke.

Az SZDSZ két héttel ezelőt nyújtotta be adócsökkentési módosító javaslatait, mert a párt gazdasági szakértői szerint a jövő évi költségvetés kiadásaiból - elsősorban az állami hivatalok költségeiből - hatvan milliárd forintot le lehetne faragni.

A vasárnapi koalíciós egyeztetésen azonban a szocialista párt nem fogadta el a szabaddemokraták kiadáscsökkentési módosító javaslatait, így tehát nincs meg az a mozgástér, amely lehetővé tette volna az adócsökkentést, mondta Kóka János pártelnök.

Hozzátette viszont, hogy a párt ragaszkodik a koalíciós megállapodás azon részéhez, hogy 2008 január végéig a két kormánypárt állapondjon meg az adórendszer átfogó reformjáról.

Az adórendszer átalakításáról nemsokára kezdődő tárgyalásokon viszont ismét előhozzák a most elutasított javaslatot is, mondta Kóka János - bár így az adócsökkentés jövőre nem történhet meg.

Az SZDSZ elnöke elmondta azt is: pártja ragaszkodik ahhoz, hogy jövőre teremtsék meg az értékalapú ingatlanadózás feltételeit, hogy ez az adó 2009-tól kivethető legyen.

A jövő évi költségvetés kiadásaiból szerinte több tételt is meg lehetne spórolni, mondta, és példaként említette az állami hivatalok vezetőinek jutalmazására előírányzott 12 milliárd forintot, az állami vagyonra költendő 25 milliárdot és a Volán társaságoknak szánt 12 milliárdot.

Mivel a nagy megtakarítást hozó tételek nem SZDSZ-es vezetésű minisztériumoknál vannak, a pártnak nincs közvetlen befolyása azokra, mondta Kóka János.