Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Amit 1956-ban levertek, az máig le van verve\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amit 1956-ban levertek, az máig le van verve - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Karátson Gábor. A forradalom bukása után az író, képzőművész másfél évet töltött börtönben, és amikor kiszabadult, úgy látta: az emberek feladták mindazt, amiért 56-ban küzdöttek.

Karátson Gábor a harcokban nem vett részt, egyetemistaként azonban a forradalmi bizottság tagja volt. Mint mondta, november 4-én, a forradalom leverésének napján még nem gondolták, hogy mindennek vége lenne.

"Én igazi idealista voltam. '89-ben is azt gondoltam, hogy az elnyomott államok egymásra találnak majd, és létrejön egy együttműködés közöttük. 1956-ban is mély gyász volt bennem, mert arra gondoltam, hogy mi most kiszabadultunk, a bolgárok a szlovákok meg a csehek viszont még bent maradtak a slamasztikában" - mondta Karácson Gábor.

"Persze hamarosan gondoskodtak arról, hogy ez az érzés elmúljék" - tette hozzá.

Az író úgy fogalmazott: november 4. örök. Amit akkor levertek az máig le van verve.

Mint mondta, a forradalmi bizottságokat feloszlatták, más szervezeteket vagy szövetségeket pedig a kádáristák "leptek el". Velük sokat vitatkoztak, ami a művész szavai szerint csak önfeljelentésre volt jó. Hozzátette: a mai napig örül, hogy börtönbe került, mert nem szerette volna a forradalom utáni hónapokat szabadlábon átélni.

"Én azt is hittem, hogy fel fognak akasztani. Nehéz volt azt képzelni, hogy nem ez lesz a vége" - mondta.

Amikor másfél év után mégis kijöhetett a börtönből, elképesztőnek találta azokat az állapotokat, amik az országban uralkodtak. "Ez nem béke volt, hanem a nagy magyar hazugság" - fogalmazott, hozzátéve: "az elfogadható, hogy az emberek belátták, hogy a mérkőzést elvesztettük, de belül nem lett volna szabad feladni".

Hanganyag: Exterde Tibor