Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyanús földügylet Bábolnán: "törvényes, bár lehet, hogy etikátlan"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint spanyol befektetőnek játszik át Bábolnán 240 hektár termőföldet két magyar vállalkozó.

A szervezet igazgatója azt mondta: a két üzletember írásba adta, hogy a külföldi cég megbízásából, illetve finanszírozásával vásárolták meg a földet, amelyet kivonnak a szántóföldi művelésből és ipari területként értékesítenek.

Budai Gyula hangsúlyozta: ezzel az eljárással próbálják kijátszani azt a rendelkezést, hogy külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet. A Magosz úgy tudja: az adásvétel létrejöttét Bábolna szocialista polgármestere is segítette.

Farkas Sándor, a vállalkozók egyike a távirati irodának azt mondta: az ügylet teljesen törvényes, bár lehet, hogy etikátlan.

Az üzletember közölte: az eljárás során Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármestere, "mint barát, jogászként elkísért, de nem segített különösebben".

Bábolna polgármestere egy napilapban megjelent interjúban beszélt először arról, hogy az önkormányzatot egy spanyol befektető kereste meg, amelynek 240 hektárra van szüksége logisztikai központ építésére.

Horváth Klára kezdeményezésére a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nyilvános pályázatot írt ki a terület megvételére. A földért a bábolnai önkormányzat 201 millió forintot ajánlott, Farkas Sándor és Bujáki Gábor viszont 227 milliót, ezért ők kapták meg a terület tulajdonjogát, melyet a földhivatal már bejegyzett az ingatlanra.