eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

A betegeket érzékenyen érintik a változások - lapszemle

A betegek jelentős részét igen érzékenyen érintették az egészségügyben zajló változások - írja a Népszabadság a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatására hivatkozva, amelyből kiderül, hogy a túl sok és túl gyors változás szakmailag és egzisztenciálisan egyaránt elbizonytalanította az orvosokat.

Miközben úgy érezték, mind kevesebb idejük jut a betegekre, egyre zsúfoltabbaknak ítélték a várókat. A túl sok beteg, az állandóan változó szabályok, a gyógyszer-takarékossági intézkedésekben kilátásba helyezett büntetés frusztrálta, feszültté tette a gyógyítókat és a szakdolgozókat.

Szülész-nőgyógyász szakorvos jelenlétéhez kötné az otthonszülést az Egészségügyi Minisztérium - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a tárca elképzelése szerint társadalombiztosítási támogatás is járna azoknak, akik kórházon kívül szeretnék világra hozni gyermeküket. A minisztérium egyes szakembereinek véleménye szerint a családnak adnák a pénzt, hogy abból fizethesse ki - részben vagy egészben - a kórházon kívüli szülés díját.

A közhelytől eltérően a nők jobban vezetnek, mint a férfiak - állapította meg egy német egyetemi kutatócsoport, ami az északkelet-németországi Mecklenburg-Pomerániában két éven át alaposan tanulmányozta ezt a kérdést. Az Index cikkében olvashatnak arról, hogy a kutatás szerint a fának ütközés férfi specialitás, ilyenkor rendszerint súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű a baleset. A tanulmány azt írja: az ilyen típusú balesetek közül csak minden huszadik esetben ül nő a volánnál. A férfi vezetési stílus további sajátosságai az elsőbbségadás elmulasztása és a gyorshajtás. A nők ezzel szemben előzéskor a távolság hibás felmérésében jeleskednek a megállapítások szerint.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×