eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tüntetést szerveznek a sertéstartók - a nap hírei

Több százezren keresték ma fel a fővárosi temetőket mindenszentek és halottak napja alkalmából. Magyarország kész átadni tapasztalatait Albániának az igazságszolgáltatási reform ügyében. November közepétől sztrájksorozat és tiltakozó felvonulások béníthatják meg Franciaországot. A nap legfontosabb sporthírei 2007. november 1-jén csütörtökön.

Százezrek látogattak ki a temetőkbe

Több százezren keresték fel a fővárosi temetőket és a következő napokban is sokan látogatnak majd ki a sírkertekbe mindenszentek és halottak napja alkalmából.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a megnövekedett forgalom miatt a BKV vasárnapig sűrűbben közlekedteti a temetőket érintő járatait és különbuszok is indulnak. A rendőrség fokozott ellenőrzéseket tart a temetők környékén.

Tüntetést szerveznek a sertéstartók

Országos tüntetést szerveznek november 15-ére a sertéstartók, miután nem közeledtek az álláspontok az agrártárcával folytatott októberi egyeztetésen.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára közölte: az ország 18 megyéjében és a fővárosban, várhatóan 50-60 helyszínen tüntetnek majd a gazdák.

Tóth István hozzátette: az akció pontos menetrendjéről jövő szerdán határoznak. A titkár korábban azt mondta: fél éven belül 30-40 százalékkal csökkenhet az állatállomány, mivel a gazdák az önköltségi árnál 100 forinttal kevesebbet, mindössze 240 forintot kapnak a sertéshús kilójáért.

Tiltakozás a GKM terve ellen

Elfogadhatatlannak tartja az Eger-Szilvásvárad közötti vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését a szilvásváradi polgármester.

Szaniszló László a gazdasági és közlekedési miniszternek írt nyílt levelében úgy fogalmaz: az ország egyik legszebb vasútvonala mellett lévő Szilvásváradot, a Szalajka-völgyet, az Állami Ménesgazdaságot, valamint a Bükki Nemzeti Parkot évente mintegy 1 millió turista látogatja. Hangsúlyozta: a nagyobb kirándulócsoportok jelentős része vasúton utazik ezen a területen.

A gazdasági és közlekedési minisztérium a tervek szerint összesen 38 vasúti mellékvonalat szüntetne meg.

Magyarország támogatja Albánia EU-csatlakozását

Albánia euroatlanti csatlakozása mellett a kétoldalú együttműködés további lehetőségeiről is tárgyalt Tiranában a magyar külügyminiszter.

Göncz Kinga az InfoRádióban elmondta: Magyarország továbbra is támogatja Tirana uniós csatlakozási törekvéseit, és kész átadni tapasztalatait az igazságszolgáltatás valamint a választási törvény reformja területén.

A külügyi tárca vezetője emlékeztetett arra: Albánia az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett az integráció érdekében. Példaként a korrupció felszámolására hozott intézkedéseket említette. Távozik a szerb nemzetiségű bosznaiai kormányfő

Bejelentette lemondását Nikola Spiric szerb nemzetiségű boszniai miniszterelnök. A politikus azért döntött így, mert nem ért egyet a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének legutóbbi döntésével.

Miroslav Lajcak határozata lehetővé teszi, hogy bizonyos kérdésekben a szerb miniszterek nélkül is döntést hozhassanak a közös, központi boszniai kormány muzulmán és horvát tagjai.

Bűnös a Scotland Yard a brazil férfi lelövésében

Nagy-Britanniában bűnösnek mondta ki a Scotland Yardot a londoni felsőbíróság esküdtszéke egy terroristának nézett ártatlan külföldi állampolgár két évvel ezelőtti lelövése miatt.

A brazil férfit 2005. július 22-én az egyik metróállomáson lőtték le a rendőrök, mert azt hitték, hogy öngyilkos merényletre készül. Az akció nem sokkal a London elleni robbantásos merényletsorozat után történt.

 Az ellenzék a döntés után azonnal távozásra szólította fel a londoni rendőrség főparancsnokát, Sir Ian Blairt, ő azonban közölte, hogy nem mond le.

Sztrájksorozat készül Franciaországban

November közepétől sztrájksorozat és tiltakozó felvonulások béníthatják meg Franciaországot, miután a kormány által bejelentett nyugdíjreform és a tervezett létszámleépítések ellen az állami szféra dolgozói így kívánnak tiltakozni.

A francia vasúttársaság nyolc szakszervezetéből hat november 13-án este 8 órától hirdetett sztrájkot határozatlan időre, egy nappal később a Villamos Művek és a Gázművek alkalmazottai tartják meg munkabeszüntetésüket.

A Párizsi Közlekedési Vállalat érdekképviseletei azt közölték: ha jövő hét elejéig nem kapnak pontos válaszokat a kormánytól felvetéseikre, ők is csatlakoznak a sztrájkhoz.

Római akcióterv a külföldi bűnözők ellen

Közös akcióterv kidolgozását helyezte kilátásba a román és az olasz miniszterelnök a román állampolgárok által Olaszországban elkövetett bűncselekmények visszaszorítására.

Calin Tariceanu és Romano Prodi megállapodott abban, hogy Rómába utazik egy román szakértői csoport, hogy segítse az olasz rendőrség munkáját. Csak az olasz fővárosban az év első felében több mint 3500 embert vettek őrizetbe, ezek 75 százaléka volt román állampolgár.

Meghalt az Enola Gay parancsnoka

Elhunyt Paul Tibbets, annak az amerikai repülőgépnek a pilótája és parancsnoka, amelyről 1945-ben ledobták Hirosimára az atombombát. A férfit 92 évesen, szívbetegség következtében, otthonában érte a halál.

A Paul Tibbets édesanyjáról elnevezett Enola Gay B-29-es bombázóról ledobott öttonnás bomba volt az első nukleáris fegyver, amelyet emberek ellen bevetettek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×