Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak a súlyponti kórházak vannak biztonságban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészségbiztosítási reform és az ellátórendszer átalakításának következtében néhány év múlva csak a súlyponti kórházak lesznek életképesek a jelenlegi formában, a többi kórház egy része vagy megszűnik, vagy profilt vált - mondta el az InfoRádiónak a szaktárca államtitkára.

Kincses Gyula hozzátette: a többi kórház vagy megszűnik, vagy profilt vált, és inkább a járóbeteg-szakellátásra helyezi a hangsúlyt.

Az egészségügyi ellátás fejlődésének következtében ugyanis egyre több betegség már járóbeteg-ellátás keretében is gyógyítható. Míg egy vesekövet korábban csak a kórházban, műtét keretében lehetett eltávolítani, addig ma már néhány perc alatt elvégzik a zúzását egy vesekőcentrumban.

A kórházi átalakításnak köszönhetően a legtöbb kórházban csökkentették az aktív ágyak számát, és növelték a krónikus ellátást szolgálókét. Sok helyen azonban az átalakítás után azt mondták: kihasználatlan ezek az ágyak.

A szakember szerint az átalakulás nem megy egyik napról a másikra, hiszen a kihasználtság javításához nemcsak a szakembergárdát kell átképezni, hanem a betegek szemléletét is meg kell változtatni.

A Fidesz egészségpolitikusa nonszensznek nevezte az egészségügyi államtitkár kijelentését. Mikola István az új egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódva azt mondta: a tervezettel a kormány értékváltásra, a társadalombiztosítás felmondására készül.

Hanganyag: Seres Gerda