Csak a súlyponti kórházak vannak biztonságban?

Infostart
2007. november 1. 07:35
Az egészségbiztosítási reform és az ellátórendszer átalakításának következtében néhány év múlva csak a súlyponti kórházak lesznek életképesek a jelenlegi formában, a többi kórház egy része vagy megszűnik, vagy profilt vált - mondta el az InfoRádiónak a szaktárca államtitkára.

Kincses Gyula hozzátette: a többi kórház vagy megszűnik, vagy profilt vált, és inkább a járóbeteg-szakellátásra helyezi a hangsúlyt.

Az egészségügyi ellátás fejlődésének következtében ugyanis egyre több betegség már járóbeteg-ellátás keretében is gyógyítható. Míg egy vesekövet korábban csak a kórházban, műtét keretében lehetett eltávolítani, addig ma már néhány perc alatt elvégzik a zúzását egy vesekőcentrumban.

A kórházi átalakításnak köszönhetően a legtöbb kórházban csökkentették az aktív ágyak számát, és növelték a krónikus ellátást szolgálókét. Sok helyen azonban az átalakítás után azt mondták: kihasználatlan ezek az ágyak.

A szakember szerint az átalakulás nem megy egyik napról a másikra, hiszen a kihasználtság javításához nemcsak a szakembergárdát kell átképezni, hanem a betegek szemléletét is meg kell változtatni.

A Fidesz egészségpolitikusa nonszensznek nevezte az egészségügyi államtitkár kijelentését. Mikola István az új egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódva azt mondta: a tervezettel a kormány értékváltásra, a társadalombiztosítás felmondására készül.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mikola István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást