Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bekeményít a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tízmillió forintos büntetésre is számíthat a jövőben az a munkáltató, aki nem tesz eleget a munkaegészségügyi előírásoknak. A kabinet szerdai ülésén az erről szóló törvény módosítására tett javaslatot. Eszerint a munkáltatóknak a jövőben mentálhigiénés vizsgálatot kell végezniük.

Szigorítaná a munkavédelmi törvényt a kormány. A kabinet szerint ugyanis szélesebb jogkört kell biztosítani a munkaügyi felügyelőknek - jelentette be a kabinet szerdai ülése után Daróczi Dávid kormányszóvivő.

"A munkavédelmi felügyelők a jövőben nemcsak ellenőrizhetik, hogy milyen intézkedéseket tesznek a munkaadók, például a munkahelyi stressz mérséklésére, de szükség esetén szankcionálhatják is az intézkedések elmaradását. Munkavédelmi bírságot is ki lehet szabni, aminek a felső határa 10 millió forint" - jelentette be a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid közölte, a törvénymódosítás szerint a munkáltatóknak a jövőben mentálhigiénés vizsgálatot kell végezniük az alkalmazottaikon, és meg kell állapítaniuk, hogy a munka közben milyen pszichológiai és fizikai terhelés éri őket.

A kormányszóvivő szerint a vizsgálatok eredménye alapján újra kell tervezni a munkahelyi tevékenységet, és át kell gondolni a munkafolyamatot annak érdekében, hogy a jelenleginél nagyobb védelem érje a munkavállalókat.

A munkaügyi felügyelőknek - a kormány tervei szerint - joguk lenne ahhoz is, hogy a testi épséget és az egészséget közvetlenül veszélyeztető munkahelyek működését felfüggesszék.