Mi emlékezünk, máshol igyekeznek elfelejteni a holtakat

Infostart
2007. október 31. 19:17
A mindenszentek katolikus ünnep, a halottakra való emlékezés azonban a legtöbb Európában elterjedt vallásra jellemző - mondta el Tomka Miklós vallásszociológus az InfoRádióban. Vannak olyan ázsiai vallások is, amelyeknek a követői igyekeznek elfelejteni a holtakat. A halál utáni életről vallott elképzelések jelentősen befolyásolják a temetkezési szokásokat is - mutatott rá Sándor Ildikó néprajzkutató.

A mindenszentek katolikus, a középkorba visszanyúló ünnep, ezen a napon lehet megemlékezni azokról a szentekről, akiknek nem jutott külön hely a naptárban. Ehhez kapcsolódott a halottakra való emlékezés, amely független a felekezeti hozzátartozástól, illetve a világnézettől, a szokásokban kereszténység előtti elemeket is fel lehet fedezni - fejtette ki az InfoRádió által megkérdezett néprajzkutató.

Sándor Ildikó elmondta: a sírgondozás, temetőlátogatás és a gyertyával, imával történő megemlékezés a halottak napja előestéje. Régebben ez sok helyen közösségi ünnep volt, Szeged környékén például a temetőlátogatás után az emberek adakoztak a szegények, koldusok számára, ami a halottaknak szánt ajándék átalakult formája.

Máshol felejtenek

A halottakról a legtöbb vallás megemlékezik, a katolikus mindenszentekhez hasonló ünnep azonban nemigen létezik - mondta el Tomka Miklós vallásszociológus.

Utóbbi lényege az a hit, hogy azok a meghaltak, akik az üdvösségre várnak vagy már üdvözültek, képesek az élők segítségére lenni. Eszerint az ember lényege, a lelke nem szűnik meg a halállal, ezért a szeretete, a segítőkészsége sem szűnik meg - tette hozzá.

Tomka Miklós közölte: a vallásoknak nagyon különböző elképzelésük van a halál utáni életről, a legtöbb nem biztos abban, hogy az egy személyes létezés, és abban sem, hogy a meghaltaknak bármi kapcsolata lehet az itt élőkkel.

Számos ázsiai vallás tiszteli az ősöket, de ez a tisztelet inkább evilági hagyomány, sokkal kevésbé kapcsolattartás az ősökkel. Több vallás követői igyekeznek a halottakat minél gyorsabban elfelejteni, hiszen szerintük az ő életüknek vége, nincs miről beszélni - fogalmazott a vallásszociológus.

Hit és pénz

Sándor Ildikó kitért arra is, hogy a halállal és a halál utáni élettel kapcsolatos gondolatok, a világnézet befolyásolja a temetkezési szokásokat is. Egy ideig nem is temették el a halottakat, és nagy fordulat volt, amikor megtaláljuk a temetkezés nyomait, az egyedi sírokat.

A test és a lélek kapcsolata és a feltámadás átértékelése nyomon követhető napjainkban is, ha valaki nem hisz a test közvetlen feltámadásában, akkor hajlamos lesz szétszóratni a hamvait - vélekedett a néprajzkutató.

Ugyanakkor olyan durván elüzletiesedett a temetkezés, hogy jelentősen közbeszólnak az anyagi szempontok is - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sándor Ildikó a mindenszentekrõl és a halottak napjáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sándor Ildikó a temetkezési szokásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tomka Miklós a vallási háttérrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást