Csak Gyurcsányon múlik a kettős állampolgárság?

Infostart
2007. október 31. 16:23
Már csak a miniszterelnöknek kellene támogatnia a vajdasági magyarok kettős állampolgárságát, hogy az megvalósulhasson - jelentette ki az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke az InfoRádióban. Németh Zsolt a szerb külügyminiszterrel való találkozója után azt mondta: a szerb kormány mellett a vajdasági magyarok és a magyarországi ellenzék is a kettős állampolgárság mellett áll.

A fideszes politikus a koszovói helyzettel összefüggésben kifejtette: azt tartaná jónak, ha az ügyben állásfoglalást fogadna el az ENSZ Biztonsági Tanácsa, mert ez a legegyértelműbb út ahhoz, hogy stabilitást lehessen teremteni a térségben.

Németh Zsolt kérdésre válaszolva közölte: ha az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió egységes álláspontot tart fenn, akkor nem lesz háború Koszovó miatt.

Ugyanakkor nagyon fontosak az apróságok, például, hogy sikerül-e Szerbia számára egy világos európai perspektívát felmutatni - hangsúlyozta a külügyi bizottság elnöke. A politikus kérdésesnek tartja, hogyan éli meg a szerb társadalom a Magyarország schengeni övezethez történő csatlakozása után életbe lépő vízumkényszert.

Németh Zsolt szerint a szerb állampolgárok számára díjmentes vízumrezsimet kellene bevezetni; a vajdasági magyaroknak pedig akkora szükségük van a kettős állampolgárságra, "mint egy falat kenyérre".

A külügyi bizottság elnöke kifejtette: a szerb kormány nyitott a kettős állampolgárság bevezetésére, amelyet a vajdasági magyarok és a magyarországi ellenzék is támogat, így már csak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek kellene az ügy mellé állnia.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást