Objektív felelősség: a fuvarozó cégek nem akarnak bírságot fizetni

Infostart
2007. október 29. 12:02
A fuvarozóknak nem tetszik az objektív felelősség elve, legalább is az, hogy ezt járjuk is alkalmazzák. Nem tartják méltányosnak, hogy ha egy általuk üzemben tartott teherautó sofőrje szabályt sért, akkor a munkaadóval fizettetnék ki a büntetést.

Az igazságügyi és rendészeti tárca véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közlekedési szabálysértések után senki sem fizet bírságot. Mivel a sebességmérők fotóiból nem derül ki, hogy ki ült a volánnál, az autók tulajdonosai általában arra hivatkoznak: nem ők vezették a járművet, de azt nem árulják el, hogy ki. Azaz senki nem vállalja a felelősséget.

A tárca az objektív felelősség elve szerint azonban a jövőben mindenképpen találna felelőst: ha nem derül ki a sofőr kiléte, akkor a jármű tulajdonosának kellene befizetni a büntetést. A fuvarozó vállalatok esetében pedig a jármű fenntartóját, azaz a céget terhelné a büntetés.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerdán tárgyal az illetékes kormánybiztossal, de ha nem sikerül megállapodniuk, akkor Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A szervezet főtitkára az InfoRádióban azt mondta: nem értenek egyet azzal a kormányzati elképzeléssel, amely szerint a gépjármű fenntartójával fizettetnék meg a büntetést akkor, ha egy sofőr túl gyorsan meg vagy a piros jelzés ellenére nem áll meg.

Karmos Gábor hozzátette: alkalmazhatónak tartják azonban azt a megoldást, hogy a hatóságok rendelkezésére bocsátják a jármű menetlevelét, amelyből kiderül, hogy ki vezette azt.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást