November 7-én ismét sztrájkolnak a vasutasok

Infostart
2007. október 27. 13:50
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart november 7-én reggel 6 és 8 óra között a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete - tájékoztatta az InfoRádiót a VDSzSz elnöke.

A szakszervezetek azt nehezményezik, hogy a kabinet nem egyeztetett velük az újabb 38 vasúti szárnyvonal megszüntetéséről. Gaskó István szerint a sztrájk ugyanolyan lesz, mint a csütörtöki mozdonyvezetői demonstráció volt.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta: ha a demonstráció nem jár eredménnyel, további sztrájkokat szerveznek.

Mivel eddig nem láttak bele az elészült tanulmányokban, az érdekvédelmi szervezetek egyelőre nem tudják, hogy a szárnyvonalak megszüntetése milyen létszámleépítéssel járnak, de ezt több százra becsülik.

Elmondta azt is: ugyan a közlekedési tárca lehetőséget adott az önkormányzatoknak arra, hogy átvegyék a vonalak üzemeltetését, erre azonban egyiknek sincs módja.

GKM: a sztrájk időszerűtlen és indokolatlan

A GKM szerint a szárnyvonalak jövőjéről az egyeztetési folyamat még nem ért véget, döntés eddig még nem született.

A szárnyvonalak országos hálózatból való kivételéről született javaslat, de ennek elfogadása sem jelenti a vonalak felszámolását, mivel azok az Európában jellemző üzemeltetési modellnek megfelelően térségi kezelésbe kerülve működhetnek tovább - mutat rá közleményében a tárca.

A minisztérium kész arra, hogy közszolgáltatási szerződést kössön a térségi és elővárosi vasútvonalak üzemeltetőjével. A tárca tagadja, hogy ne folytatott volna egyeztetéseket.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást