MOK: ez nem valódi társadalombiztosítás

Infostart
2007. október 27. 10:59
Az üzleti alapú egészségbiztosítás nem szolidáris, tehát nem hajtja végre a nem kifizetődő fejlesztéseket - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sosem működött valódi társadalombiztosítóként, csak pénzkifizetőkét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gyenes Géza.

A titkár kifogásolta, hogy a kormány folyton a társadalombiztosítás elavultságáról beszél, holott ez szerinte nem a tb-re, csak az OEP-re igaz.

Az OEP egy "elabortált" szervezet - fogalmazott, mert szerinte egy valódi társadalombiztosítónak van vagyona, amely megkönnyíti a gazdálkodását, hiszen segítségével pótolni tudja a hiányzó forrásokat, a bevételekkel pedig saját maga gazdálkodik, ahhoz senkit nem enged hozzá.

Gyenes Géza szerint Magyarországon ilyen értelemben nincs társadalombiztosítás, csak állami egészségügy. Az OEP-nek nincs saját vagyona, a járulékbevételeket pedig az állam kezeli, sőt, azt is az állam mondja meg, hogy a járulékbevételekből mennyit forgat vissza az egészségügybe. Mindennek azonban az ellátáshoz semmi köze sincs.

A kamara javaslata szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat valódi egészségbiztosítóvá kell tenni, amelyből az állam nem vonhatja ki önkényesen a járulékokat, sőt, a járulékokat neki is be kell fizetnie. Ha pedig pénzt akarna kivonni a rendszerből, akkor az állam kezére is "rá lehet csapni".

Mindehhez az egészségügyi és a társadalombiztosítási törvényeket kellene módosítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást