Kormányszóvivő: 760 ezren számíthatnak az átlagosnál nagyobb nyugdíjemelésre - a nap hírei

Infostart
2007. október 27. 20:32
Jövőre az ideinél 8,4 százalékkal több pénz jut a nyugellátásra. A napokban megkezdődött az uniós támogatások kifizetése a gazdáknak. Újabb sztrájkra készülnek a vasutasok. A nap legfontosabb hírei október 27-én, szombaton.
A kormányszóvivő a nyugdíjemelésről

Jövőre az ideinél 8,4 százalékkal több pénz jut a nyugellátásra, így mintegy 760 ezer ember a szokásosnál nagyobb emelésre számíthat - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: január elsejétől az 1991 és 1996 között nyugalomba vonultak ellátása növekszik az átlagosnál nagyobb arányban.

Hangsúlyozta: akinek 29 évnél hosszabb szolgálati ideje van, az többlet-évenként további fél, de legfeljebb 10 százalékos külön emelést kap; ez 520 ezer idős embert érint. Daróczi Dávid hozzátette: nagyobb emelésre számíthat 240 ezer rokkant-nyugdíjas is.

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy a nyugdíjszámítás januártól érvényes új módszere a rendszer hosszú távú fenntarthatóságát segíti.

A Fidesz szerint 2008 a válság éve lesz a nyugdíjasok számára, mert a többletemelés sem fedezi az időseket érintő 12-13 százalékos inflációt.

Iván László, az ellenzéki párt képviselője hangsúlyozta: az új nyugdíjszámítási módszerrel 8 százalékkal csökken a január 1-je után nyugdíjba vonulók járadéka.

Megkezdődtek a kifizetések

A napokban megkezdődött az uniós támogatások kifizetése a gazdáknak; a 4.700 gépfejlesztési pályázatból 4.200-ban hoztak eddig határozatot, és még ebben a hónapban 42 milliárd forintot utal át az agrártárca. Erről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt egy vidéki fórumon.

Gőgös Zoltán hozzátette: a tárca uniós fejlesztési pénzeinek több mint a felét már elköltötték. Szólt arról is, hogy novemberben jelenik meg a megújuló energia hasznosítását támogató pályázat, és jövőre írják ki a kertészet és az élelmiszeripar támogatására vonatkozó tendereket.

Újra sztrájkolhatnak a vasutasok

Két órás figyelmeztető sztrájkot tart november 7-én reggel 6 órától a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. A két érdekképviselet a szárnyvonalak tervezett bezárása ellen tiltakozik.

A VDSZSZ elnöke az InfoRádióban azt mondta: elsősorban azt kifogásolják, hogy a közlekedési tárca nem egyezetett a mellékvonalak megszüntetéséről a szakszervezetekkel. Gaskó István hangsúlyozta: becslésük szerint a lépés több 100 dolgozó munkahelyét veszélyezteti.

ÁSZ-javaslat a kampányfinanszírozásról

Az Állami Számvevőszék ismételten azt javasolja a kormánynak, hogy a választási kampány finanszírozásának átláthatósága és ellenőrizhetősége érdekében kezdeményezze a választási eljárásról szóló törvény módosítását.

Az ÁSZ szerint ugyanis a jogszabály 1998 óta hatályos rendelkezései, valamint a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírásai jelenleg nem biztosítják a feltételeket a választási kampánypénzek eredetének és felhasználásának átláthatóságához.Kárt okozott a luxusvilla építése

Építési törmelékkel temették be Budapest új kristálybarlangjának bejáratát egy luxusvilla építése során. Erről Adamkó Péter barlangkutató számolt be az InfoRádióban. A szakember hangsúlyozta: megítélésük szerint ezzel bűncselekményt követett el az építtető.

Szólt arról is, hogy a természeti képződmény tavaly decemberi felfedezése után a budavári önkormányzat felfüggesztette az építkezést, a kivitelező azonban elfogultságot jelentett be, így a közigazgatási hivatal a VII. kerületi önkormányzatot jelölte ki az engedély elbírálására. A

damkó Péter közölte: azóta felépült a 3 szintes luxusvilla, és a természetvédelmi hatóság rendelkezése ellenére nem biztosították a barlang megközelítését.

Új internetes naplót indít a Miniszterelnöki Hivatal

Interaktív, naponta többször frissülő internetes naplót indított a Miniszterelnöki Hivatal a Szűréssel az Életért Program népszerűsítése érdekében.

Az úgynevezett SZÉP program célja az egészséges életmód jelentőségének hangsúlyozása, a prevenció és az egészségügyi szűrővizsgálatok népszerűsítése. A

A kormányzat és a civil szervezetek által közösen készített blog a www.szep.freeblog.hu internetes címen érhető el.

Orbán Tőkés kapmánynyitóján

A Fidesz elnöke is részt vett az erdélyi Krasznamihályfalván Tőkés László református püspök, független jelölt európai parlamenti kampányának első rendezvényén.

Orbán Viktor az eseményen arról beszélt, hogy a mesterséges határok nem választhatják el egymástól azokat, akik egymáshoz tartoznak.

A politikus arra buzdította az erdélyieket, hogy csak rendíthetetlen embert küldjenek Brüsszelbe. Közben Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke Szatmár megyei kampánynyitóján arról beszélt, hogy összefogás nélkül könnyen elveszítheti a romániai magyarság azt, amit eddig megvalósított.

Az unióhoz januárban csatlakozott Romániában november 25-én tartják az európai parlamenti választásokat.