Új blokkok épülhetnek Pakson

Infostart
2007. október 26. 18:16
Kocsis István, a Paksi Atomeromű Rt. vezérigazgatója kijelentette: 2020-ig két blokkal szeretné bővíteni a komplexumot. Hajdú János polgármester támogatná a tervet, ám szerinte a fejlesztést a kormánynak kell elindítania. Elméletben azonban 2012-2017 között le kell állítani az erőművet.

Paks polgármestere az InfoRádióban elmondta: a fejlesztésre nagy szükség van, hiszen már most is jelentős a kereslet a villamosenergia iránt. Mivel ez a jövőben csak növekedni fog - a polgármester szerint 2015-től egyfajta energiaínség is kialakulhat -, a mai ismeretek szerint ez csak atomerőművekkel pótolható.

Pakson nincs jelentős tiltakozás, így a logikus lépés a polgármester szerint az lenne, ha ott hoznának létre egy újabb erőművet vagy blokkot, ahol már jelenleg is megvan a szaktudás és az infrastruktúra hozzá.

Az eredeti tervek szerint a most üzemelő blokkoknak 2012 és 2017 között le kellene állniuk, a parlament azonban már áldását adta az üzemidő meghosszabbítására. Az erőmű a szükséges engedélyeket is megkéri, a polgármester szerint ezt várhatóan meg is kapja.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást