Kovács Árpád: kockázatok a költségvetési tervezésben

Infostart
2007. október 26. 07:21
Pénzügyi szempontból egyensúlyban tartható a jövő évi költségvetés, de a 2008-as büdzsé tervezete kockázatokat is rejt magában - mondta az Állami Számvevőszék elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Árpád szerint a kormánynak meg kellene vizsgálnia, hogy folytassa-e az ellátórendszerek átalakítását, vagy inkább keressen békét az érintett szervezetekkel, és így lassítson a reformok ütemén.

A 2008-as költségvetés kisebb eltérésekkel a konvergenciaprogram számai mentén mozog - mondta az Állami Számvevőszék elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kovács Árpád kiemelte: az optimista számítások mellett a szervezet elemzést készített arra vonatkozóan is, milyen következményei lehetnek, ha 2009-ben nem indul meg a gazdasági növekedés.

A számvevőszék elnöke pénzügyi szempontból egyensúlyban tarthatónak nevezte a jövő évi költségvetést.

Hozzátette: a 2008-as büdzsé tervezete kockázatokat is rejt magában, ilyen az állami szervezetek, például az adóhatóság megerősítésével járó növekvő bérkiáramlás.

Nem szabad azt a látszatot kelteni, hogy az uniós források mindenre megoldást jelentenek - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Az Állami Számvevőszék elnöke hiányolta a költségvetési előirányzatból azt a társadalmi, szociális prognózist, amelynek alapján megalapozottan lehetne tervezni a 2010 utáni időszakra.

Kovács Árpád kiemelte: az utóbbi időben többé kevésbé hiányoztak azok az elemzések és számítások a kormányzat részéről, amelyek azt vizsgálták, hogy melyik beavatkozásnak milyen előnyei és hátrányai vannak.

Kifejtette: a kormánynak meg kellene vizsgálni, hogy folytassa-e az ellátórendszerek átalakítását, vagy inkább keressen békét az érintett szervezetekkel, és így lassítson a reformok ütemén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovács Árpád 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Árpád 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást