Ketyeg már Gyurcsány órája: Simor vagy Bajnai válthatja?

Infostart
2007. október 26. 11:13
Félreállíthatják a szocialisták a kormányfőt, ha 2008 májusáig nem mutatkozik a reformok első kedvező hatása -olvasható a Figyelőben.

 A párton belüli erőcsoportok a kivárás taktikáját alkalmazzák, ám az, hogy egyre többen engedik meg maguknak a bírálatot, kibeszélést, jelzi, többféle forgatókönyv létezik a koalíció életében tartására, akár azon az áron is, hogy miniszterelnök-cserére kerül sor.

"Az SZDSZ amúgy nem kíván a szocialisták belügyeibe avatkozni, ám hozzáállása, hogy kész-e vagy sem egy új kormányfővel együttműködni, nagyban befolyásolja az MSZP döntését" - írta a lap.

Gyurcsány Ferenc mindazonáltal nem készül lemondani, erre legfeljebb a párton belüli lobbik kényszeríthetik. A lap úgy tudja, a kormányfő helyzete még stabil.

A Figyelő értesülése szerint egyelőre nincs miniszterelnök-váltó hangulat a pártban, mert "egy vezetőcsere megroggyantaná a kormányt és (...) ettől a Fidesz vérszemet kapna".

A miniszterelnök lehetséges utódjaként Kiss Péter kancelláriaminiszter mellett Simor András jegybankelnök és Bajnai Gordon területfejlesztési és Veres János pénzügyminiszter neve is felmerült - áll a lap elemzésében.

A cikk szerint Kóka János távozó gazdasági minisztert Szetey Gábor személyügyi államtitkár válthatja a tárca élén.

HVG

A szakmát még mindig erősen megosztja az otthon szülés kérdése. De abban legalább már egyetértés mutatkozik, hogy valamiféle szabálynak születni kell. Erre készül az Egészségügyi Minisztérium is, amely október végére ígérte a kórházon kívüli szülésekre vonatkozó, januártól életbe lépő szakmai előírások megalkotását - írta a HVG.

A lap szerint semmi nem tiltja, hogy egy anya kórházon kívül hozza világra a gyerekét, ugyanakkor az érintettek beszámolói szerint számtalan hátránnyal voltak kénytelen szembesülni, ha kiderült, hogy tervezett módon, de nem kórházban szültek.

Az anyakönyvezetés például jóval könnyebb a kórházban, mint otthoni szülés után.

Heti Válasz

A Heti Válasz arról számol be, hogy 27 egyetem és főiskola szerepel az iskolai rangsorban.

Az első helyen továbbra is a tavaly előtti győztes a Budapesti Corvinus Egyetem áll, a második a debreceni egyetem áll.

A harmadik helyen a Pécsi Tudományegyetem áll, a negyedik a miskolci egyetem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást