Hogyan lesz a járókelőből tüntető?

Infostart
2007. október 26. 11:18
A rendőrség jogosan nyilvánította műveleti területté az Erzsébet hidat - mondta az InfoRádiónak Tóth Mihály büntetőjogász. Az egyetemi tanár szerint a péntek reggeli hídlezárás során a hídon tartózkodókat nem tekinthették egyszerű járókelőknek.

A rendőrségnek megvolt a jogalapja, hogy műveleti területté nyilvánítsa az Erzsébet hidat- mondta az InfoRádiónak Tóth Mihály büntetőjogász.

Kifejtette: a híd mint kiemelt objektum védelme, a közlekedés biztosítása érdekében, a rend helyreállásig a rendőrség lezárhatja a területet, hogy újabb csoportok ne gyülekezhessenek ott.

Bizonyos személyek és objektumok védelme érdekében rendészeti célból a rendőrség bizonyos területeket lezárhat, és azokat műveleti területté nyilváníthatja - közölte a büntetőjogász.

Az egyetemi tanár szerint nem lehet arra hivatkozni, hogy valaki bámészkodóként vagy járókelőként volt jelen az Erzsébet hídon, mert már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy milyen demonstráció készül.

Ha a járókelő nem hagyja el a helyszínt, ő is demonstrálóvá válik - tette hozzá.

Tóth Mihály kiemelte: ha valaki szándékosan megáll a hídon autójával, vagy egy csoportulás akadályozza a közlekedést, az a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek számít, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást