Az OVB három fideszes és öt szocialista népszavazási kérdést hitelesített

InfoRádió / MTI
2007. október 25. 06:16
A Fidesznek a politikai közélet tisztaságával foglalkozó nyolc népszavazási kérdése közül hármat hitelesített, ötöt elutasított az Országos Választási Bizottság szerda esti ülésén. Az MSZP húsz kérdése közül ötöt hitelesített a testület.

A testület hitelesítette azt a fideszes kérdést, amely nyilvánossá tenné a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó-bevallásait.

Szintén hitelesítették azt a kezdeményezést, amely törvényben tenné kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát.

Hitelesítette a testület azt a kérdést is, amely törvényben tenné kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok illetményének, továbbá az állami költségvetés terhére biztosított egyéb juttatásainak, illetve mindezek változásainak nyilvánosságát.

A testület azonban elutasította azokat a kérdéseket, amelyek az Országgyűlés létszámának csökkentését, a politikai hirdetések, illetve a kormányzati szervek hirdetéseinek tilalmát célozták meg, és szintén nem hitelesítette azokat a kezdeményezéseket, amelyek az országgyűlési képviselők, illetve a kormánytagok fizetését az euró bevezetéséig befagyasztaná.

Az OVB ezután az MSZP-frakció hasonló tárgyú kérdéseivel folytatta munkáját.

Az Országos Választási Bizottság a húsz szocialista kezdeményezésből ötöt hagyott jóvá. Elfogadta azt az MSZP-s népszavazási kérdést, amely az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségéről szól.

Szintén elfogadta azt az MSZP-s népszavazási kérdést, amely szerint a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhatnának el támogatást.

Ugyancsak átengedték - 7-3 arányban - azt a kezdeményezést, amely megszüntetné az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítését.

Hitelesítették 9-1 arányban az állami vezetők rendszeres vagyongyarapodási vizsgálatáról szóló kérdést is, miként a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők rendszeres vagyongyarapodási vizsgálatát is.

Ugyanakkor elutasították például a kampánykiadások nyilvános forgalmú bankszámlájának bevezetését tartalmazó kezdeményezést.

A testület 6-4 arányban elutasította azt a kezdeményezést, amely szerint a pártok kiadásait a szokásos piaci árak figyelembevételével ellenőrizné az Állami Számvevőszék.

Az OVB arra hivatkozott, hogy a kérdésre válaszoló állampolgárok számára nem biztos, hogy egyértelmű a szokásos piaci ár fogalma, és azt sem, hogy a kérdés miben változtatna a jelenlegi gyakorlaton.

Az OVB szintén az egyértelműség hiányára hivatkozva egyhangúlag utasította el azt a kérdést, amely szerint a pártokkal együttműködő ifjúsági szervezetek gazdálkodására a pártokra irányadó szabályok vonatkoznának.