A gyógyszergyárakat kizárják az egészségbiztosítási piacról

InfoRádió / MTI
2007. október 23. 10:52
Zártkörű részvénytársasági formában, 20 millió forintos tőkével alapítja meg az egészségügyi biztosítókat a Magyar Állam - a szaktárca honlapján olvasható dokumentum szerint.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján olvasható 174 paragrafusból és 4 mellékletből álló törvényjavaslat előírja, hogy az 50 százalék plusz 1 szavazati jogot biztosító részvények az állam kincstári vagyonába tartoznak, a többi részvény eladható.

A kormány a múlt héten tárgyalta első olvasatban a kötelező egészségbiztosításról és az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot, amely alapdokumentuma lesz a több-biztosítós társadalombiztosítási modell kialakításának és működtetésének.

A tervezet a vevők köréből kizárja - egyebek mellett - a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, orvostechnikai eszközök gyártóit, forgalmazóit, az egészségügyi szolgáltatókat, valamint az önkormányzatokat.

A javaslat szerint a jövő év első napjától számítva 30 napon belül az állam 22 pénztárat alapít, ebből 18-at a megyékben, 4-et pedig Budapesten és Pest megyében.