Utcai összecsapások Budapesten - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. október 22. 23:01
Késő estére feloszlatta a rendőrség azt a mintegy 2 ezer fős tömeget, amely a Szabadság téri kormányellenes tüntetés után a tiltás ellenére megpróbálta megközelíteni az Operaházat.

A demonstrálók több kisebb csoportra szakadtak, miután könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével szétzavarták őket. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: arányosan, és törvényesen kezelték a nem engedélyezett tüntetést kísérő rendbontásokat.

A szóvivő szólt arról is, hogy tudomása szerint négy civil és négy rendőr sérült meg könnyebben.

A randalírozók többször megdobálták a rendőröket; három fotós is megsérült. Közben a rendőrség megerősítette, hogy elfogták Toroczkay Lászlót, a Szabadság téri kormányellenes tüntetés egyik főszervezőjét, akit garázdaságra való felbujtással gyanúsítanak.

A tömeg azért próbálta megközelíteni az Operaházat, mert az ottani ünnepi díszelőadás előtt a kormányfő is felszólalt.

Gyurcsány: értékelni a másikat

A miniszterelnök szerint egymás elfogadásával lehet méltó módon ünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Gyurcsány Ferenc az Operaházban tartott ünnepi díszelőadás előtt elmondott beszédében úgy fogalmazott: '56 hősei - ha megélhették volna - bizonyosan vitáztak volna egymással, Mindszenty József és Nagy Imre sok mindenben nem értett volna egyet, de tudták volna becsülni, értékelni a másikban azt, ami elválasztja és azt, ami összeköti őket.

A kormányfő után az '56-os szervezetek képviseletében Bocskay T. József, a Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke beszélt. A díszelőadáson jelen volt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin házelnök is.

Sólyom: '56 forradalom és szabadságharc volt

Az államfő délután emlékérmeket és emlékplaketteket adott át az 1956-os forradalom 51. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából. Sólyom László részt vett a Műegyetemen rendezett ünnepségen is, ahol azt mondta: nem lehet engedni az 1956-os forradalom és szabadságharc egyértelműségéből.

A köztársasági elnök szólt arról is, hogy nem szabad elfelejteni az egy évvel ezelőtt történt eseményeket. Mint mondta: sem a tüntetők, sem a rendőrök nem szeghetik meg a jogszabályokat.

Sólyom László hangsúlyozta: a történteket nem lehet lezárni úgy, hogy a brutálisan fellépő rendőrök nagy része ismeretlen marad.

Felvonulás az ünnep előestéjén

Budapesten több mint 500-an vettek részt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett hagyományos felvonuláson. A Rákóczi Szövetség rendezvényén résztvevők a Műegyetem elől indultak el a Bem térre.

A felvonulók közül többen kormányellenes jelszavakat skandáltak. A megemlékezés végén koszorút helyezett el Bem József tábornok szobránál a többi között a Fidesz, az MDF, a KDNP és a Jobbik képviselője.Emlékülést tartott Kaposváron az ottani születésű Nagy Imre tiszteletére a Magyar Szocialista Párt, majd megkoszorúzták a mártír miniszterelnök szobrát, a róla elnevezett parkban.

Hiller István, az MSZP alelnöke az emlékülésen arról beszélt: közös felelősség, hogy az új nemzedékek számára 1956 forradalma ne csak egyszerűen történelemlecke legyen.

Az Európai Néppárt nem támogatja Tőkést

Nem támogat független jelöltet a romániai európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt. Erről Bukarestben beszélt a párt elnöke.

Wilfried Martens azt mondta: a lisszaboni elnökségi ülésen döntés született arról, hogy csak a romániai tagpártok - köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - jelöltjeit segítik.

Korábban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki egyben az Európai Néppárt alelnöke, azt közölte, hogy a brüsszeli tömörülés Tőkés László független jelöltet is támogatja a romániai európai parlamenti választáson.

Kihallgatták Malina Hedvig feltételezett támadóját

Pozsonyban a szlovák legfőbb ügyészségen kihallgatták Malina Hedvig egyik lehetséges támadóját. Nyáron egy férfi róla nyilatkozott úgy a sajtóban, hogy társával ő bántalmazta a magyar egyetemistát, mert magyarul beszélt.

A Robert B. nevű férfit most először hallgatták ki az ügyben, ami ellentmond annak a korábbi rendőrségi közlésnek, hogy még az incidens utáni napokban kikérdezték és azért engedték el, mert volt alibije.

Két héttel a támadás után az elkövetők elleni nyomozást a szlovák rendőrség azzal zárta le, hogy az incidens nem történt meg, az egészet csak Malina Hedvig találta ki.

Ellenzéki győzelem Lengyelországban

Várhatóan jóváhagyja az előző kabinet által többször bírált uniós alapjogi chartát az új lengyel kormány. Erről az előre hozott parlamenti választásokon győztes Polgári Platform szóvivője beszélt.

Az ellenzéki, jobbközép liberális Polgári Platform a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján a voksok 41,6 százalékát szerezte meg. A második helyen a jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság végzett 32 százalékkal.

Lakástűz Budapesten

Budapesten kimentette négy gyermekét lakásukból egy apa a tűz elől. A XI. kerületben egy négyemeletes panelház második emeletén gyulladt ki délelőtt a fürdőszoba.

Az otthon tartózkodó apa tizenegy és tízéves fiát, illetve ötéves és hároméves kislányát a szomszédba menekítette. A fürdőszoba teljesen kiégett, de a füst miatt nem kellett a lakókat kiköltöztetni.