Vita a nagykövet-jelöltről: vérfrissítés vagy politikai kinevezés?

InfoRádió / MTI
2007. október 18. 18:37
Támogatta a parlament külügyi bizottságának kormánypárti többsége Gönci János nagyköveti kinevezését az Egyesült Arab Emírségekbe. Az ellenzéki Fidesz viszont a tapasztalat hiányát hangsúlyozva politikai kinevezést emleget.

A parlament külügyi bizottságának kormánypárti többsége támogatta Gönci János nagyköveti kinevezését az Egyesült Arab Emírségekbe, az ellenzéki Fidesz viszont nemmel szavazott.

Göncz Kinga külügyminiszter elmondta: a magyar diplomáciának vérfrissítésre van szüksége és egyre inkább képviselnie kell a nemzetgazdasági érdekeket is; ebbe a filozófiába illeszkedik a Malév korábbi vezérigazgatójának abu-dzabi nagyköveti kinevezése is.

Nem számított a KISZ-es múlt

A külügyminiszter azt mondta, a jelölésnél természetesen nem számított Gönci János egykori KISZ-es múltja sem, hiszen erről ő nem is tudott, amikor felhívta.

"Egyáltalán nem árt ebben a helyzetben, ha több fontos, hadd ne mondjam, regionális kulcsországban olyasvalaki irányítja a képviseletet, aki konyít a nagyköveti megbízatásnak ehhez a részéhez is" - jegyezte meg Göncz Kinga.

Könnyen tanulható, rövid történelem

A külügyminiszter a kritikák kapcsán megjegyezte: az Egyesült Arab Emírségek történelme könnyen megtanulható, hiszen az ország 1972-ben alakult.

A magyar diplomácia vezetője hozzátette: az Egyesült Arab Emírségek eddig 400 millió dollárt fektetett be Magyarországon, míg az arab országban 10-12 magyar cég van jelen.

A Fidesz szerint sem külügyes, sem helybéli tapasztalata nincs

A külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: az ellenzéki párt nem támogatta a jelöltet.

Németh Zsolt kiemelte: Gönci Jánosnak nincs külügyes és arab országokbeli tapasztalata, ezért a jelöltet a Fidesz politikai kinevezettnek tartja.

Gönci János 2007 nyaráig a Malév vezérigazgatója, korábban pedig a légitársaság és a Budapest Airport igazgatósági tagja volt.