Karácsonyig eldőlhet a tandíj kérdése

InfoRádió / MTI
2007. október 18. 17:55
Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a szaktárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között a tandíjról - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után.

Várhatóan év végég folytatódnak a tárgyalások az Oktatási Minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között a tandíjról - állapodtak meg a Felőoktatási Kerekasztal ülésén.

A felsőoktatási szakállamtitkár az ülsét követően elmondta: megállapodtak egy szakértői csoport létrehozásáról is. Manherz Károly hangsúlyozta: nincs szó időhúzási szándékról, mert szorít az idő, hiszen a jelentkezési határidő a felsőoktatásban a jövő szeptemberi képzésekre 2008. február 15-én jár le.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke közölte: a tandíj eltörlését szeretnék karácsonyi ajándékba adni a hallgatóknak.

Miskolczi Norbert kitért arra, hogy ha a költségvetési törvény módosításával biztosítani tudják, hogy a diákok legjobban teljesítő 15 százalékának ne kelljen tandíjat fizetnie, akkor a jogszabályba a 100 százalék is, azaz a tandíjmentesség is beépíthető.

Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta, hogy a HÖOK javaslatát nem tekintik alternatívának, az csak a képzési hozzájáruláshoz vezető út egyik lépcsője lehet.