Török Gábor: A szocialista képviselők zsarolhatják Gyurcsány Ferencet

Infostart
2007. október 17. 05:29
Török Gábor politológus legfeljebb 60 százalékos esélyt ad annak, hogy Gyurcsány Ferenc a 2010-es választásokig a miniszterelnöki székben marad. A Vision Consulting vezetője szerint a kormányfő széke inog, de hogy mindez mikorra indukál változásokat, azt egyelőre nehéz megjósolni.

A szocialista frakción belül egyre nagyobb az elégedetlenség Gyurcsány Ferenc közjogi javaslataival kapcsolatban. A képviselőcsoporton belül csaknem 40 polgármester van, akik számára zsarolási potenciál lenne a miniszterelnökkel szemben, ha lemondanának parlamenti mandátumukról.

Ebben a helyzetben ugyanis a helyekért új választást kellene kiírni, amelynek hatására azonban a jelenlegi koalíció elveszítheti parlamenti többségét. De vajon élnek-e ezzel a képviselők, és ha igen, mit tudnak elérni vele?

Gyurcsány leváltásához össze kell fognia a koalíciós pártoknak

Török Gábor szerint a szituáció valóban zsarolási potenciált jelent, mindez azonban a miniszterelnök eltávolításához nem lenne elegendő, pusztán arra, hogy visszavonja a főállású parlamenti képviselőségre vonatkozó előterjesztését.

A Vision Consulting vezetője az InfoRádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc jelenleg annyira be van ágyazva nemcsak a kormányba, hanem elnökként a szocialista pártba is, hogy leváltásához a koalíciós pártok vezetőinek összefogása kellene.

"Ma akkor lehet Gyurcsány Ferencet eltávolítani, ha az MSZP és az SZDSZ vezetése kiáll a nyilvánosság elé, és egyértelműen világossá teszi, hogy a bizalmuk elfogyott, XY politikust szeretnék a miniszterelnöki székben látni, és ezért lépéseket is tesznek" - mondta Török Gábor, hozzátéve: ez politikai értelemben egy puccs, egy palotaforradalom lenne, ennek szerveződésének jeleit azonban egyelőre nem lehet látni.

Gyurcsány nem akar távozni

A politológus emlékeztetett: mindehhez elengedhetetlen, hogy legyen egy új miniszterelnök-jelölt, aki mögé föl lehetne sorakozni, hiszen Magyarországon kormányfőt az akarata ellenére máskánt nem lehet eltávolítani - márpedig Gyurcsány Ferencen egyértelműen látszik az elszántság a hatalomban maradásra -, csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal. Ki kell állnia egy új jelölttel, akit legalább a képviselők fele, azaz 194 politikus támogat a parlamentben.

Hogy erre alkalmas-e Kiss Péter? Török Gábor azt mondta: Gyurcsány Ferenc esetleges lemondása esetén ő lenne az egyértelmű utódjelölt, abban azonban nem biztos, hogy Kiss Péter le tudna-e vezényelni egy belső puccsot, abban az értelemben, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal meg tudná buktatni a miniszterelnököt.

Ha el akarja olvasni a teljes interjút, kattintson ide!

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást