Orbán: Magyarország történelmi lehetősége

Infostart
2007. október 16. 14:34
A Fidesz elnöke szerint a népszavazással az ország történelmi lehetőség kapujában áll. Orbán Viktor szerint amint a technikai akadályok elhárulnak, a párt 48 óra alatt összegyűjtheti a népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

A Fidesz elnöke úgy látja, hogy Magyarország a népszavazással történelmi lehetőséget kapott. Orbán Viktor a Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

Orbán Viktor hozzátette: a népszavazás a nemzeti összefogás hosszú idő óta először rendelkezésre álló eszköze.

Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak összefogásra van szüksége, ami nem azonos a politikusok összefogásával. A népszavazással szövetség jöhet létre a középosztály és a leszakadó réteg között - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hétfőn az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság azon határozatait, amelyek hitelesítették az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait a Fidesz és a KDNP által a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében elindított népszavazási kezdeményezések esetében.

MSZP: populizmus

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, hogy a népszavazás populista, mert keresztbe kíván feküdni minden olyan reform előtt, amely Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja.

A szóvivő szerint az az Orbán Viktor beszél szociális népszavazásról, aki 19 ezer forintot vett ki a nyugdíjasok zsebéből, és kormányzása idején egyetlen egy fillérrel sem emelte a családi pótlékot, valamint a gazdag családokat támogatta az adókedvezményekkel.

Az idő a reformokat igazolja - vélekedett a szóvivő.

Most már nehéz azt mondani az embereknek, hogy csak patikában lehet gyógyszert vásárolni, mert kényelmesebb, ha patikán kívül is hozzájuthatnak egyes készítményekhez - mondta Nyakó István.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő hangsúlyozta: bár az SZDSZ tudomásul veszi, hogy három kérdésben megkezdődhet az aláírásgyűjtés, a liberálisok elfogadhatatlannak tartják, ha "a parlamenti felelősség vállalása helyett az ilyen kérdések megoldására alkalmatlan népszavazás intézménye mögé bújik bármelyik politikai oldal".

A jogilag szabad utat kapott kérdések a liberális ügyvivő szerint olyan reformellenes népszavazás alapját jelentik, melynek során kötelességünk lesz elmondani, hogy a diákok és a betegek érdekében ragaszkodnak a működésképtelen rendszerek átalakításához.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gál Ildikó tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást