Mi lesz október 23-án? - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. október 16. 18:57
Szélsőséges csoportok az október 23-ai nemzeti ünnep megzavarására készülnek. Erről számolt be a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója és az országos rendőrfőkapitány a nemzetbiztonsági kabinet ülésén.

Laborc Sándor és Bencze József szerint a szélsőségesek látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek. A két vezető úgy tudja: ezeket a megmozdulásokat elsősorban neofasiszta csoportok tagjai és ismert futballhuligánok szervezik.

Gyurcsány: eredményes a fellépés a feketegazdaság ellen

A miniszterelnök szerint már eddig is jelentős eredményeket hozott a feketegazdaság elleni fellépés. Gyurcsány Ferenc egy, a témában rendezett szakmai konferencián azt mondta: 200 ezer ember fizeti újra a társadalombiztosítási járulékot és azok száma is több mint 100 ezerrel lett több, akik után a minimálbér kétszerese után fizetik az adókat és a járulékokat.

A kormányfő hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben az egyik legfontosabb feladat, hogy a kiszolgáltatott munkavállalók érdekeit is érvényesítsék.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: hiteltelen, hogy a munkavállalás és a gazdaság kifehérítését egy olyan kormány tűzi zászlajára, amelynek pénzügyminisztere, Veres János ügyvezetője és tulajdonosa volt egy bizonyítottan adócsaló cégnek.

A Fidesz két nap alatt összegyűjti az aláírásokat


A Fidesz elnöke szerint pártja képes lesz 48 óra alatt összegyűjteni az általa kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírásokat, ha elhárulnak az ügyben a technikai akadályok.

Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy az Alkotmánybíróság tegnap úgy határozott: lehet népszavazást tartani a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról.

NET: dolgozzák át a koncepciót!

Az egészségbiztosítási reform tervezetének átdolgozását javasolja a Nemzeti Egészségügyi Tanács.

A testület elnöke a szakmai anyag tanulmányozása után azt mondta: a koncepcióból hiányzik az ellátási csomag meghatározása, valamint az sem tisztázott, hogy ki fizeti majd a nagy értékű beavatkozásokat, például a szervátültetéseket.

Papp Zoltán közölte: aggályosnak tartják, hogy a beteg csak biztosítót választhat, orvost és intézményt nem, így kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.Jelentés a várólistáról

A várólistát vezető kórházak egyharmada nem küldte el a szükséges adatokat az Egészségbiztosítási Felügyeletnek a tegnap éjféli határidőig.

Az előírások szerint a listát vezető intézményeknek a többi között a várható várakozási időt kell jelezniük. Kovácsy Zsombor, a hatóság elnöke az InfoRádióban felhívta a figyelmet arra, hogy januártól valamennyi kórháznak kötelező lesz várólistát vezetni és arról információkat küldeni.

Kiszámíthatóbb nyugdíjrendszert ígérnek

Kiszámíthatóbbá teszik az előrehozott öregségi nyugdíj feltételrendszerét a nyugdíjtörvényt érintő kisebb módosítások - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett a kabinet múlt heti döntését ismertetve azt mondta: az Országgyűléshez benyújtott javaslat értelmében a férfiak előrehozott nyugdíjba vonulásának alsó korhatára változatlanul 60 év marad.

Drágul a kenyér

Heteken belül újabb 10 százalékkal drágul a kenyér a szeptemberi áremelés után. A Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta: ennek oka, hogy a liszt tovább drágult mintegy 20 százalékkal. Ilonka Boldizsár szerint a kenyér átlagára még az idén elérheti a 250 forintot.

Pályázatok 85 milliárd forintra

Összesen 85 milliárd forint értékben jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Ezt Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter mondta a Magyar Rektori Konferenciának a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tartott ülésén.

Megtalálták az eltűnt kisfiú holttestét

Monor határában megtalálták annak a kisfiúnak a holttestét, akiről korábban édesanyja azt állította, hogy a Margitszigeten tűnt el.

Bodnár Zsolt alezredes, a Takács Dominik eltűnésének ügyében nyomozó csoport vezetője elmondta: az édesanya korábbi nyilatkozatában hazudott, de a múlt héten újra vallomást tett és beismerte: a családi házban tartott kutyák széttépték a gyereket.

A nő közlése szerint a tragédia akkor történt, amikor a kisgyermeket egyedül hagyták az udvaron, ő pedig bement a kutyák közé.

Az alezredes szólt arról is: a szülőknek egyelőre nincs racionális magyarázata arra, hogy miért nem fordultak azonnal a hatósághoz a baleset után és miért ásták el a kisfiú holttestét egy mezőgazdasági területen. A szülők ellen egyelőre kiskorú veszélyeztetése miatt folyik eljárás.