Veszélyben a fogak: alig vannak szájsebészeti osztályok

Infostart
2007. október 11. 06:30
Egy szájsebész szerint Magyarországon sokan azért veszítik el, például egy baleset után a fogaikat, mert a szájsebészeti ellátást szétverték - mondta Seper László arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos az InfoRádióban.

Két arc-, állcsont-, szájsebészeti osztályt szüntettek meg Budapesten, ezért a Mária utcai Szájsebészeti és Fogászati Klinikának, amelyhez eddig 1,8 millió lakos tartozott, most 3,8 millió embert kell ellátnia - mondta az InfoRádió által megkérdezett arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos.

Seper László közölte: több olyan megye is van Magyarországon, ahol egyetlen arc-, állcsont-, szájsebészeti osztály sincs.

A szakorvos hozzátette: ha valakit például a Viharsarokban baleset ér, és emiatt kitörnek a fogai, csak Debrecenben vagy Budapesten tudják megoperálni, holott ilyen esetben az idő rendkívül fontos faktor a kezelés eredménye szempontjából.

Nem csak a szájsebész szakorvosokból van azonban kevés - mondta Seper László -, ugyanez a helyzet az arcsebészek esetében is, pedig a közlekedési balesetek 70 százalékában a fej sérül.

Az ilyen betegeket csak arc-, állcsont-, szájsebész tudja megfelelően ellátni, ilyen osztály azonban Magyarországon csupán Debrecenben, Budapesten, Veszprémben, Szegeden és Pécsett van.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást