Rogán: egy új kormány keményebb intézkedéseket is átvihetne

Infostart
2007. október 11. 07:13
Lehet értelmesen vitázni a népszavazás kérdéseiről, de nem valószínű, hogy ez megtörténik majd a kampányban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Budapest, V. kerületének fideszes polgármestere.

Rogán Antal szerint "ennyire tiszta rendszerek", mint amilyeneket Magyarországon bevezettek, nem sűrűn fordulnak elő a világban.

A tandíjnak az a problémája, hogy a világ nagyon sok országában nem ebben a formában létezik, ahogy most nálunk fizettetni akarják. Vannak alternatív megoldások - tette hozzá.

A fideszes politikus szerint ugyanez jellemző a vizitdíjra is, amelynek célja az egészségügyi rendszer túlterheltségének csökkentése. Ezt másféleképpen is be lehet vezetni, például a biztosítókon keresztüli ellenőrzéssel - vélekedett a polgármester.

Közölte: lenne tehát helye az értelmes vitának, de a mostani politikai közhangulatban ennek nem lesz igazi szerepe.

Rogán Antal szerint előrehozott választásokra lenne szükség, mert a kormánypártok "szájából már nincsen hitele semminek".

Ez lehetővé tenné, hogy a kampány után egy olyan új kormány álljon fel, amelytől adott esetben nehezebb intézkedéseket is könnyebben elfogadnak az emberek - tette hozzá.

Lejáratják a népszavazás intézményét

A nagy kérdés az, hogy valóban szükség van-e ezekre a reformokra, így kell-e ezeket csinálni. A valódi népszavazási kérdések erről szólnak - mondta a belvárosi polgármester.

Tartok attól, hogy a népszavazás körül kialakult hercehurca alaposan lejáratja az intézményt - közölte.

Rogán Antal az MSZP által referendumon felvetni kívánt ügyeket tipikusan nem népszavazási kérdéseknek nevezte.

Itt olyan helyzeteket kell megítélni, amit az embereknek nehezebb látnak át. Nem véletlen, hogy a parlamenti képviselők fizetéséről nem szoktak népszavazást rendezni. Arról viszont lehet, hogy ezt valamilyen átlátható szabályozás mentén rendezzék - tette hozzá.

Az lenne a normális, ha a politikai elit ezeket a magáról szóló szabályokat meghozná - vélekedett Rogán Antal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rogán Antal 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rogán Antal 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást