Gyurcsánynak lőttek: a reformnak vége - nézze meg!

InfoRádió / MTI
2007. október 11. 16:21
A Bevetési Irány 2007 elnevezésű, majdnem félmilliárd forintba kerülő bakonyi hadgyakorlattal befejeződött a haderőreform - közölte a honvédelmi miniszter. A gyakorlaton szintén részt vevő miniszterelnök szerint Magyarország biztonságát nem a hagyományos kihívások veszélyeztetik, hanem a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos események.

A honvédelmi miniszter a bakonyi hadgyakorlaton azt mondta: egy év alatt megváltozott a haderő szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is.

Szekeres Imre hozzátette: a reform lényeges eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát; a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak a csapatoknál, 4500-an pedig a minisztérium és háttérintézményeinél dolgoznak.

A miniszter szerint jelentős mértékben nőtt a Magyar Honvédség védelmi képessége: elsősorban az új vadászgépek, a Gripenek hadrendbe állítása, valamint a híradó, az informatikai és a vegyvédelmi fejlesztések révén.

Gyurcsány: nem hagyományos kihívások

A miniszterelnök ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy Magyarország számára a legfontosabb a NATO-kötelékén belüli feladatok teljesítése.


A kormányfő és a honvédelmi miniszter (fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)

A felsorakozott állomány köszöntésekor Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Magyarország biztonságát nem a hagyományos kihívások veszélyeztetik, hanem a határoktól rendkívül távol, a nemzetközi terrorizmushoz kötődő eseményekben kell megmutatni, hogy mire képes a honvédség.

A kormányfő emlékeztetett: az elmúlt egy évben olyan mély átalakulás ment végbe a Magyar Honvédségnél, amelynek eredményeként ma a harcoló alakulatok száma arányában és létszámában is meghaladja a korábbit, ezzel a honvédség harcképessége és felkészültsége jelentősen növekedett.