Parlagfű: több bírság, kevesebb kényszerkaszálás

Infostart
2007. október 10. 13:54
Várhatóan október végére ér véget a parlagfű-szezon. Idén összesen mintegy 127 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki a parlagfű-irtással kapcsolatos szabályok megszegése miatt.

Több millió ember szenved az allergiától Magyarországon, a legtöbben a parlagfű miatt. Idén a parlagfű-szezon július végén kezdődött és augusztus 20-a táján tetőzött. Jelenleg hazánkban 19 mérőállomás működik, ebből kettő Budapesten.

A felmérések azt mutatják, hogy Magyarország legfertőzöttebb területe Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkisebb a pollenkoncentráció - mondta Apatini Dóra, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat aerobiológusa. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint folyamatosan csökken a levegő parlagfű koncentrációja.

A szeptember végi adatok alapján Veszprémben, Miskolcon és Szekszárdon érte el a magas koncentrációt a parlagfű értéke. De októberben a legtöbb napon már csak alacsony szintet regisztráltak az állomások - hangsúlyozta.

Több bírság, kevesebb kényszerkaszálás

Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság elnöke elmondta: idén több ingatlantulajdonos kellett bírsággal sújtani, mint tavaly. Hozzátette: belterületen a legmagasabb kiszabható bírság 750 ezer forint, míg külterületen 5 millió forint.

"A kényszerkaszálások száma nem volt nagyon magas az idei esztendőben, sokkal több a bírságoló határozatok, illetve a hivatalból indított eljárások száma. Ahol a hatóságok megjelennek - az önkormányzatok esetében 32566 esetben indult hivatalból eljárás - ott elvégzik a tulajdonosok a védekezést. Bírságolni kell őket, de a közérdekű védekezést már nagyon sok esetben nem kell elvégezni" - tette hozzá.

Péterfia Éva hozzátette: amennyiben a tulajdonos nem fizeti ki a kiszabott bírságot egy éven belül, úgy a követelés átkerül az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalba, amely azt a következő évben adó formájában hajtja be.

Hanganyag: Koncz Anita


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást