Elemző: Gyurcsány újabb bizalmi szavazást nyert meg

Infostart
2007. október 10. 06:10
Gyurcsány Ferenc népszavazási kezdeményezésének rövid távú célja, hogy elterelje a figyelmet a Zuschalg-ügyről. Az InfoRádió által megkérdezett politikai elemzők szerint a kezdeményezés jó eszköz lehet a kormány hitelességének visszaszerzéséhez is.

Ágh Attila politológus, valamint Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője egyetért abban, hogy a miniszterelnök sikeres lépéseket tett pártja bizalmának visszaszerzésében, egy esetleges népszavazás pedig az emberek szemében is elfogadhatóbbá teheti a kormányt.

Míg egy hete Gyurcsány Ferenc meggyengült pozíciója volt a téma, most olyan javaslattal állt a nyilvánosság elé, amelyhez a koalíció támogatását is megkapta.

Szomszéd Orsolya úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc idén is megnyert egy bizalmi szavazást.

Bár valójában a parlamentben erre nem került sor az elmúlt napokban, a színfalak mögött valami hasonló zajlódhatott le - vélekedett.

A javaslatnak mindkét elemző szerint többes céljai vannak: Gyurcsány ferenc demonstrálhatja a párton és a koalíción belüli támogatottságát, és egy kezdeményező kormány képét festheti.

Abban is egyetértettek, hogy egy, a kormányfő által kezdeményezett referendum eltereli a figyelmet a Zuschlag-ügyről is, sőt, halványíthatja a Fidesz népszavazási kezdeményezésének fényét.

Ágh Attila azonban arra is rámutatott, hogy Gyurcsány Ferenc egy régi tervét valósíthatja meg, amelyben eddig nem nagyon tudott eredményeket elérni: lehetősége lesz az MSZP megreformálására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ágh Attila
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szomszéd Orsolya
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást