Lenullázná a gázáremelés hatását a Főtáv

Infostart
2007. október 9. 17:50
Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés azt a csomagot, amely versenyképesebbé teheti a távfűtést az egyedi fűtésmódokkal szemben. A képviselők döntöttek arról is, hogy igazságügyi szakértő és a műszaki egyetem szakemberei is részt vesznek az állami támogatással megvalósult tavalyi útfelújítások kivizsgálásában.

A távfűtési csomag értelmében a Főtáv Zrt. változtat a díjstruktúráján, és takarékossági programot hirdet. Az alapdíjat - amely januártól a teljes díj 35 százalékát teszi ki - nem emelik meg az infláció mértékét követve, a 65 százalékot kitevő hődíj pedig a gázárak változását követi majd.

A hődíj arányának növekedése egyébként azzal jár, hogy hidegben többet kell fizetni, melegben azonban az eddiginél kevesebbet.

Az ökoprogram keretében a jelentkezők lakásában ingyen felszerelik azokat a berendezéseket, amellyel mérhetik és szabályozhatják a távfűtést. A berendezésekért bérleti díjat kell fizetni, egy átlagos, 55 négyzetméteres lakás esetén évi 16 ezer forintot.

Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója szerint a várható megtakarítás ezt a költségtételt bőven fedezi, sőt, a gázár várható emelkedését is kompenzálja.

Az ellenzéki képviselők támogatják ugyan az elképzeléseket, de kifejtették: a csomag összességben "pr-szagú" és egyelőre bizonytalan; az ökoprogramhoz ugyanis 10 milliárd forintos állami támogatásra van szükség, amelynek egyelőre "se híre, se hamva".

Vizsgálják a felújításokat

A Fővárosi Közgyűlés arról is határozott, hogy igazságügyi szakértő és a műszaki egyetem szakemberei is részt vesznek az állami támogatással megvalósult tavalyi fővárosi útfelújítások felülvizsgálatában.

Tiba Zsolt főjegyző közölte: a vizsgálat várhatóan a hónap végén fejeződik be, annak eredményét a pénzügyi ellenőrző bizottság is megtárgyalja.

Az állami pénzek felhasználását ellenőrző ügynökség korábban 55 útfelújítás esetében tárt fel szabálytalanságokat, ezért 580 millió forintot kér vissza a fővárosi önkormányzattól.

Tiba Zsolt arról is beszélt, hogy a vizsgálatnál lemérik a tavaly felújított 129 fővárosi út hosszát, hogy kiderüljön: az útszakaszok hosszának megfelelő állami támogatást vett-e fel a főváros a rekonstrukcióra.

Demszky Gábor korábban azt hangsúlyozta: nem tűnt el pénz, a támogatásokat útfelújításra költötték, legfeljebb olyan hibák lehettek, hogy bizonyos összegeket más helyen használták fel, mint ahova megítélték.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tudósítás a távfûtés átalakításáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tudósítás az útfelújítás ellenõrzésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást