Gyurcsány - Orbán: 59-41

Infostart
2007. október 8. 17:07
A megkérdezettek többsége szerint Gyurcsány Ferencnek le kellett volna mondania a kiszivárgott őszödi beszéd után - derül ki a Századvég kutatásából, amelyet a beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából készült. G. Fodor Gábor, a kutatás vezetője elmondta: a tavaly őszi zavargásokért a válaszadók 59 százalékban Gyurcsány Ferencet, 41 százalékban pedig Orbán Viktort teszik felelőssé.

Most a megkérdezettek 53 százaléka véli úgy, hogy a kormányfőnek egy évvel ezelőtt távoznia kellett volna, 41 százalékuk szerint azonban Gyurcsány Ferenc helyesen döntött, hogy nem mondott le - mondta az InfoRádiónak a Századvég kutatója.

G. Fodor Gábor közölte: ez az arány tükrözi azt is, hogy a megkérdezettek kire szavaznának, vagyis mind az MSZP-, mind a Fidesz-szavazók 80-80 százaléka úgy foglal állást ebben a kérdésben, ahogyan azt a pártjuk érdeke megköveteli.

Ha le kellene mondania a kormányfőnek, azt inkább támogatnák a Fidesszel szimpatizáló válaszadók, mint az MSZP-sek - tette hozzá a kutató.

A megkérdezettek 59 százaléka Gyurcsány Ferencet tette felelőssé az őszi eseményekért és azért a "politikai klímaromlásért", amely az őszödi beszéd hatására következett be.

Orbán Viktort 41 százalék nevezte meg felelősként, míg 38 százalék úgy gondolta, hogy az ellenzék a maga egészében felelős - közölte G. Fodor Gábor.

Hozzátette: a válaszadók mintegy kétharmada szerint rontott a kormány helyzetén ez a beszéd, és mindössze 44 százalék vélte úgy, hogy az ellenzékén javított.

Összefoglalva tehát mindenkinek ártott az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, hiszen a politikai közhangulat elmérgesedéséhez vezetett, a válaszadók 70 százaléka szerint pedig a politikusok megítélésének is ártott - közölte a Századvég kutatója.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást