Szigort hirdetett Gyurcsány - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. október 5. 20:57
A közlekedésbiztonsági szabályok szigorítását jelentette be a miniszterelnök, arculatváltásra készül a rendőrség, a munkaadók és a munkavállalók is elutasítják a kis adók összevonását - a nap hírei.
Szigorítás

Számos, a közlekedésbiztonságot érintő jogszabály szigorodik a jövőben - mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy megbeszélést folytatott az illetékes minisztériumok és hatóságok vezetőivel. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kormány rendet kíván tenni Magyarország közútjain. Hangsúlyozta: évente 1.200-1.300 ember hal meg közúti balesetben, és 30 ezer gyorshajtó bújik ki a felelősségre vonás alól azzal az indokkal, hogy az adott időpontban nem ő vezette az autót. Gyurcsány Ferenc közölte: a tervek szerint a jövőben a szabályok megsértése esetén elsődlegesen a tulajdonos vagy az üzembentartó viselné a felelősséget, függetlenül attól, ki vezette a járművet. Hozzátette: a rendőrség kezdeményezésére tervbe veszik a büntetőpontrendszer szigorítását is.

Arculatváltás

Minden idők legnagyobb arculatváltására készül a magyar rendőrség - értesült a HavariaPress. A hírügynökség információi szerint a titokban zajló munka eredményéről pénteken számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőinek a 4 meghívott kreatív cég. Az új egyenruhát az ország 7 legismertebb divattervezője alkotja meg, az egyenruhacsere 2,2 milliárd forintba kerül. Átalakul a rendőrség honlapja, és új jelmondat kidolgozását is várják a szakemberektől. A Szolgálunk és Védünk helyett olyan szlogent vár az ORFK, amely a "Bizalom, biztonság, becsület" értékeket tükrözi.

Ellentétek az OÉT-en

Elutasította a munkáltatói és a munkavállalói oldal is az úgynevezett kisadók összevonásáról szóló kormányzati javaslatot az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Ungvárszki Ágnes, a munkáltatói oldal szóvivője a tanácskozás után azt mondta: míg a kabinet az adminisztrációs terhek csökkentéséről beszél, addig az úgynevezett kisadók összevonása bonyolítja a helyzetet és számításaik szerint legalább 14 százalékos többletkiadást jelentene. Hozzátette: ráadásul az új, összevont adónemet az általuk eleve rossznak tartott iparűzési adó szerint kellene számítani. Pataky Péter, a munkavállalók képviselője arról beszélt: kétséges, hogy az összevonás egyszerűsítené a helyzetet.

Határkikötő Mohácson

Átadták a mintegy 3 milliárd forintból épült, a schengeni követelményeknek megfelelő határkikötőt Mohácson. Kende Gábor, a Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet igazgatója az avató ünnepségen elmondta: a határkikötő Magyarország legnagyobb, a Schengeni Alapból finanszírozott fejlesztése, amelynek révén biztosítható az Európai Unióba délről, vízi úton érkező teljes áruforgalom ellenőrzése és vámolása.

Logisztikai központ

Mezőkövesd és a szomszédos Mezőkeresztes hasznosíthatja a két község területén található volt szovjet katonai repülőteret - jelentették be közösen a települések polgármesterei. Az önkormányzatok tervei szerint logisztikai központ és teherszállító repülőgépek fogadására és indítására alkalmas reptér létesül az M3-as autópálya, illetve a Budapest-Miskolc vasúti fővonal közvetlen közelében található 600 hektáros területen.A pénzmosás ellen

Március 15-e után csak akkor fogadhatnak el 3,6 millió forintnál több készpénzt a kereskedők, ha nyilvántartásba vetették magukat a kereskedelmi hatóságnál. Egyebek mellett ezt tartalmazza a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat, amelyet a pénzügyminiszter pénteken nyújtott be a parlamentnek.

Pályázhatnak az egyházi iskolák

Megnyílnak az európai uniós pályázati lehetőségek az egyházi iskolák előtt - mondta az evangélikus egyházi fenntartású iskolák konferenciáján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezető programmenedzsere. Szabó Zoltán hozzátette: egy éven belül mintegy 200 pályázatot hirdet meg az ügynökség, ezek közül több mint százban lehetnek érdekeltek az egyházi intézmények.

Borkoalíció

Magyarország - ellentétben az Európai Bizottság szándékaival - fenn kívánja tartani a borászatban a répacukor használatát - jelentette ki az agrárminiszter. Gráf József Egerben, a diplomata-szüret nevű rendezvényen azt mondta: a kizárólag az alkoholfok javítását szolgáló répacukor betiltása jelentős versenyelőnyt hozna a déli tagállamok számára, ezért legalább 20 ország ellenzi a tervezett szabályozást.

Fodor a Rábánál

Példaértékű sikernek tartja a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Rába habzásának megszüntetéséért tett magyar és osztrák lépéseket. Fodor Gábor a folyó partján tartott tájékoztatóján elmondta: a megtett intézkedések eredményeként már most jelentősen javult a Rába vízminősége és minden esély megvan arra, hogy a mért értékek egy-két éven belül az 1997 előtti állapotot mutassák. A politikus úgy vélte: a korábbi megállapodás alapján létrehozott Rába-akciócsoport jól végezte feladatát. A közösen kidolgozott környezetvédelmi program végrehajtását ezután a határvízi bizottság egyik testülete felügyeli majd.

Magyarországon az európai elvárásoknak is megfelelő törvény szabályozza a lobbitevékenységet - mondta az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin hangsúlyozta: fontos, hogy a lobbizást senki ne keverje össze azzal a törvénytelen tevékenységgel, amelyről - ahogyan fogalmazott - a zavaros társadalmi viszonyok között hallani lehet. A szocialista politikus a parlamentben rendezett lobbikonferencián azt mondta: meg kell vitatni, hogy a tevékenységet szabályozó, egy éve hatályban lévő törvény beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

Megalakult a Szabadság Kör

Az alapvető emberi szabadságjogokra és azok védelmére kívánja felhívni a figyelmet a politikai jobboldalhoz köthető Szabadság Kör, amely első javaslataként a rendőrségi törvény módosítását kezdeményezi. Az alapítók között szerepel Balog Zoltán teológus, politológus, fideszes képviselő, Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője, Hankiss Ágnes író, szociológus, Elek István közíró, Hegedűs Zsuzsa szociológus, illetve Szájer József, Gál Kinga és Gyürk András európai néppárti képviselők.