Tízből kilenc magyar a korhatár előtt megy nyugdíjba

Infostart
2007. október 4. 15:25
A kormány nyugdíjreformjának eredményeiről és a további teendőkről számolt be Kiss Péter kancelláriaminiszter egy nyugdíjreformról szóló konferencián.

A költségvetésnek az idén 500 milliárd forinttal kell kiegészíteni a 2.600 milliárd forintos összegű nyugdíjkasszát, ezért mind rövid, mind hosszabb távon változtatni kell az egyensúly megteremtése érdekében - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter egy nyugdíjreformról szóló konferencián.

A miniszter az InfoRádióban elmondta: az emberek több mint 90 százaléka a korhatár előtt megy nyugdíjba - a nők jelenleg 57, a férfiak pedig 60 éves koruktól választhatják az előrehozott nyugdíjat -, azaz ők éveken át nemhogy nem fizetnek be a nyugdíjkasszába, hanem már kivesznek belőle.

Mint mondta, az Országgyűlés még ebben az évben újraszabályozza az előrehozott nyugdíj szabályait, amelyre a férfiak 2009-től is 60, a nők pedig 59 éves koruktól lennének jogosultak.

A Fidesz tízpontos javaslata

A konferencián Varga Mihály, a Fidesz alelnöke pártja tízpontos nyugdíjreform-javaslatát ismertetve elmondta: növelni kell a jelenleg 57,3 százalékos aktivitási rátát, újra kell gondolni a minimálbér adómentességét és ösztönözni kell a munkaerőpiacon való maradást is. Emellett továbbra is küzdeni kell a feketegazdaság ellen, valamint át kell alakítani a rokkantsági nyugdíj rendszerét.

Varga Mihály elmondta: jelenleg csaknem 300 ezer rokkantnyugdíjas van, akiknek több mint fele még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. A fideszes politikus szerint a rokkantakat egy más rendszerben és egy másik kasszából kellene ellátni.

A Fidesz alelnöke szerint az elmúlt évek kormányzati intézkedései rejtett államadósságként nehezednek a magyar gazdaságra, és 5-10 év múlva katasztrofális hatásuk lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Mihály (Fidesz)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kiss Péter kancelláriaminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást