Nyomoznak a Kopaszi-gát privatizációja ügyében - lapszemle

Infostart
2007. október 4. 06:21
Elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Kopaszi-gát privatizációja ügyében - írja a Magyar Nemzet. Az MSZP-s vezetésű önkormányzat és Leisztinger Tamás vállalkozó tranzakcióját kifogásolva Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A nyomozással megbízott BRFK-nak a törvény szerint két hónapja van arra, hogy kiderítse, történt-e bűncselekmény. Leisztinger Tamás szocialista kötődésű milliárdos az MSZP-SZDSZ-MDF-es irányítású Újbudán, a Lágymányosi-öböl és a Kopaszi-gát fejlesztésének ígéretével három év alatt megszerezte a kerület legértékesebbnek tartott területét, majd nagy haszonnal túladott rajta.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűnsegédlete miatt tegnap gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK egyik főtörzsőrmesterét Révész Máriusz ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. A tiszthelyettes nem vett részt a bántalmazásban, jelenléte azonban szándékerősítőnek minősül. A BRFK munkatársának személyazonosságát azért tudták megállapítani, mert a főtörzsőrmester a többiekétől eltérő ruházatot viselt: nem gyakorlóruha volt rajta. A tiszthelyettes nem vett részt Révész Máriusz brutális bántalmazásában, hanem a gumibotozásnak csak szemlélője volt.

Brit szakszervezeti aktivisták keltek a Nagy-Britanniában átejtett magyar munkavállalók segítségére - írja a Népszabadság. Van, akinek kártérítést, másoknak új munkahelyet talpaltak ki. Először júliusban kereste fel néhány magyar fiatal Simon Wallace-t, a brit Transport and General Workers Union egyik vezetőjét, segítséget remélve tőle. A közép-angliai Derby városában munkát vállaló magyarok ekkor már hetek óta éheztek. Pizzát szállító autóikat maguknak kellett megvenniük, így aztán a levonások miatti napi 10-12 óra megfeszített munka ellenére fizetést alig vagy egyáltalán nem kaptak. Munkaadójuk leromlott állapotú, bútorozatlan házakban szállásolta el Magyarországról toborzott dolgozóit. Nyolcan-tízen laktak egy kétszobás házban, mindenki a szőnyegen aludt. A BBC 2 többször is riportot készített velük, ügyükkel a legnagyobb angol napilapok is foglalkoztak. A szakszervezet nyomására a cég vezetői peren kívül megegyeztek a szóban forgó nyolc magyar dolgozóval, akik méltányos összegű kártérítést kaptak

Az index. hu internetes lapnak nyilatkozott Török Gábor politikai elemző. "A kormányfő az utóbbi évben alapvetően meggyengült az MSZP-ben, vezetői pozícióját elsősorban a siker ígérete biztosította pártjában" - mondta a Vision Consulting vezetője az Indexnek. Azért választották Gyurcsányt miniszterelnöknek, mert hitelesen ígérte, hogy legyőzi Orbán Viktort, de a kormányfő mára nem a siker, hanem a sikertelenség garanciája. Az általános vélekedés szerint potenciális kihívói nagyobb eséllyel szállhatnának szembe a Fidesszel - vélekedik Török.

A Világgazdaság szerint nagy érvágás lehet a hazai étkeztetési ágazatban érdekelt társaságok számára, ha a dráguló élelmiszerárak miatt törvényszerűen megemelt áraikat látva elfordulnak tőlük a vendégek. Sok étterem, szálloda nem képes "lenyelni" a pluszköltségeket. A közétkeztetésben a kiadások 50-70 százalékát az alapanyag ára teszi ki, így az éven belüli élelmiszerár-emelkedés miatt nem csupán a jövedelmezőség csökken, hanem sokszor a szállított étel minősége is romlik.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást