"Meggyengültek Gyurcsány Ferenc pozíciói"

InfoRádió / MTI
2007. október 4. 06:14
Az elmúlt hónapokban meggyengült Gyurcsány Ferenc, a miniszterelnök pozícióit tovább rontja a Zuschlag-ügy és annak kommunikációja; politológusok úgy vélték: az MSZP - nem tudni meddig - kivár Gyurcsány Ferenc elmozdításával.

Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője és Kiszelly Zoltán politológus is egyetértett, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciói meggyengültek az elmúlt hónapokban. A politológusok szerint eddig úgy tűnt, hogy a szocialisták megvárják a 2009-es európai parlamenti választást a váltással, ha azonban a Zuschlag-ügy nagyobb hullámokat ver, akkor a párt nem törődik majd az időzítéssel.

A három elemző azt a véleményt is osztotta az MTI-nek nyilatkozva, hogy a jelenlegi helyzetben Gyurcsány Ferencnek nem volt szerencsés a Zuschlag-ügyre adott hétpontos - képviselői juttatásokat is érintő - "tisztasági csomagja", ezzel ugyanis újabb ellenfeleket szerzett a pártjában.

Szomszéd Orsolya hangsúlyozta: mind a Zuschlag-ügy, mind az erre adott kormányfői válasz, a hétpontos javaslat tétje Gyurcsány Ferenc párton belüli helyzete, kormányfői pozíciója lehet. Ha a kormányfőnek sikerül elfogadtatni a javaslatokat, stabilizálhatná helyzetét, és demonstrálhatná, hogy pártja mögötte áll - vélte az elemző.

Szomszéd Orsolya szerint a másik lehetőség, hogy a népszerűtlen kormányfővel szemben a Zuschlag-botrányt és a jelentős szocialista ellenállást kiváltó javaslatokat akár fel is használhatják Gyurcsány Ferenc ellenfelei. A hitelesség elvesztése miatt folyamatosan defenzívába szorult miniszterelnök számára ezért kockázatos ez helyzet, mert alkalmul szolgálhat arra, hogy megszabaduljanak tőle - tette hozzá.

A Zuschlag-ügy csak ürügy

Kiszelly Zoltán is azt hangsúlyozta, Gyurcsány Ferenc nem a Zuschlag-ügybe bukhat bele, az csak ürügy lehet az eltávolítására. Ráadásul, ha a korrupciógyanús ügyek nem érik el a pártfunkcionáriusok, az államtitkárok szintjét, a pályázati pénzekkel való visszaélések kérdése egy idő után elhal - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint a szocialista vezető abba bukhat bele, amibe elődje, Medgyessy Péter: a pártban többé nem hiszik el róla, hogy választást lehet nyerni a vezetésével.

Gyurcsány Ferenc egyre több "feketepontot" gyűjt pártján belül: nagy az elégedetlenség a képviselői juttatások átalakítása miatt, a szocialisták túl gyorsnak találják a reformokat, a megszorítások miatt pedig a "mezei" MSZP-képviselők nem tudnak mit hazavinni választóiknak, nem érzik sikeresnek a kormányzást ¬-mondta a politológus.

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli: a meggyengült pozíciója miatt Gyurcsány Ferenc nem tud már a reformokról beszélni, hanem folyamatos védekezésre kényszerül. Ezt mutatja, hogy hetek óta nem születnek komoly kormánydöntések - tette hozzá.

A javításra kevés az esély

A szakember szerint az MSZP türelme akkor fogyhat el, ha Gyurcsány Ferenc nem tud javítani a kormányzóképességen. A javításra kevés az esély, a szocialista vezető már nem fog tudni megerősödni, a gyengülés folyamatos és egyre erősödik - húzta alá.

Az MSZP-n belüli feszültség ma olyan, mint 2004-ben, Medgyessy Péter távozásakor volt - tette hozzá a szakértő.

Kiszelly Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: a miniszterelnök-pártelnök olyan hatalomkoncentrációt hajtott végre tavaly, hogy most a "leggyengébb Gyurcsány is erősebb, mint a legerősebb Medgyessy volt". Azzal azonban a politológus is egyetért, hogy a népszerűségvesztést már valószínűleg nem tudja megállítani a jelenlegi kormányfő.

Nincs alternatíva

A három elemző abban is egyetértett, hogy az MSZP eddig az alternatíva hiánya miatt sem vonult ki a pártelnök-kormányfő mögül. Az esetleges kihívóknak, lehetséges utódjelölteknek a megszorítások negatív visszhangja és az MSZP-re 2009-ben váró európai parlamenti választási kudarc lehetősége miatt egyelőre továbbra sem érdeke előállniuk - tették hozzá a szakértők.

Szomszéd Orsolya ugyanakkor rámutatott: az idő ebből a szempontból Gyurcsány Ferencnek kedvez, mert 2009-re beérhetnek a reformok.

Kiszelly Zoltán és Mráz Ágoston Sámuel rámutatott: a jelenlegi helyzetben Gyurcsány Ferenc valószínűleg úgy csillapíthatja a szocialista táborban a feszültséget, ha lemond pártelnöki, vagy esetleg kormányfői tisztségéről.