Göncz: Magyarországnak nincsenek további eszközei a Benes-dekrétumok ügyében

InfoRádió / MTI
2007. október 4. 15:57
Göncz Kinga külügyminiszter szerint Magyarországnak nincsenek további eszközei a Benes-ügyben. A szlovák és a magyar diplomácia vezetője jövő héten ismét egyeztet.

Göncz Kinga úgy vélte: gesztusokra lenne szükség szlovák oldalról ahhoz, hogy tovább lehessen lépni ebben a kérdésben.

A magyar külügyminiszter hozzátette: az ENSZ-közgyűlés idején is tárgyalt a szlovák külügyminiszterrel, és valószínűleg jövő héten is egyeztetnek a Benes-dekrétumok szlovákiai parlamenti megerősítése miatt.

Emellett a Külügyminisztérium kapcsolatban áll a budapesti szlovák nagykövettel is.

A magyar diplomácia vezetője úgy vélte: a szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat nem segítette a konfliktus megoldását.

A szlovák parlament szeptember 20-án szentesítette határozatban a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.

A Benes-dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, s történt mindez a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) törekvéseinek ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét.