Az Európai Bizottság vizsgálódik a magyar törvényjavaslat miatt

InfoRádió / MTI
2007. október 4. 19:54
Előzetes vizsgálatot indított az Európai Bizottság a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő magyar törvényjavaslat ügyében. Erről Charlie McCreevy, az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja tájékoztatta levélben Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert.

Az uniós biztos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Magyarország olyan lépésre készül, amelynek célja - egyes híresztelések szerint - megakadályozni más tagországok vállalatainak részesedésszerzését magyar cégekben, így például a MOL-ban.

Charlie McCreevy hangsúlyozza: azt szeretnék tisztázni, hogy a tervezet tiszteletben tartja-e a közösségi alapértékeket, mint például a tőke szabad mozgására és a letelepedés szabadságára vonatkozó irányelvet.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője a megkeresésre reagálva azt mondta: a stratégiai cégekről szóló törvényjavaslat minden tekintetben megfelel az uniós jogszabályoknak, hiszen eleve úgy készült, hogy figyelembe vették a közösségi rendelkezéseket.

A tervezetről várhatóan hétfőn dönt az Országgyűlés.