A gyerekeket sújtják legkomolyabban a civilizációs betegségek

Infostart
2007. október 3. 05:10
Egyre növekszik a férfiak és nők várható élettartama - most 69 és 77 év -, ebből azonban egyre hosszabb időt töltenek betegeskedéssel. A különbség a két nem között folyamatosan csökkent az elmúlt években. Az éves felmérés adatai szerint egyre több a civilizációs betegségektől szenvedő gyermek és fiatal hazánkban.

Valószínű, hogy az emberek egyre nagyobb hányada keresi fel az orvosát olyan betegségekkel is, amelyekkel korábban nem, ez azonban nem azt jelenti, hogy betegesebbek is lennének - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője.

Tokaji Károlyné hozzátette: az egészségi problémák nagy része civilizációs betegségek, mozgásszervi, látás- és keringési problémák.

Az elmúlt tíz évben - közölte a KSH munkatársa - a várható élettartamot tekintve csökkentek a különbségek a nők és férfiak között: míg a kilencvenes évek elején több mint kilenc évnyi differencia volt a két nem között, ma azonban ez nyolc esztendő.

A középkorúaknál megfigyelhető életvitelbeli, egészségi problémák okoznak gyakran korai halált, így aki ezt az időszakot átéli, már jobbak az esélyei a hosszú életre - mondta Tokaji Károlyné.

Hozzáfűzte: évek óta a keringési rendszer betegségei és a daganatos megbetegedések jelentik a vezető halálokokat.

A KSH főosztályvezetője jelezte: a gyerekek körében még gyakoribbak a civilizációs betegségek és azok az egészségi problémák, amelyek a mozgásszegény életmóddal összefüggésben alakulnak ki.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást