Szilvásy: "Nem akarom a cirkuszt erősíteni"

Infostart
2007. október 2. 19:08
Szilvásy György cáfolta az egykori sportminisztérium helyettes államtitkárának azon nyilatkozatát, amely szerint közigazgatási államtitkárként előzsűrizte volna a tárcához beérkezett pályázatokat. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az InfoRádiónak nyilatkozva elismerte, hogy a kérdéses időszakban az NBH jelzett visszaéléseket az ifjúsági pénzek felhasználásánál, de ez kizárólag a szándék jelzésére irányult. Hozzátette: a Zuschlag-ügy bírósági szakaszában kerülhet csak nyilvánosságra az ügyészségen tett vallomása, mert nem akarja a cirkuszt erősíteni.

Nem volt előzsűrije a pályázati rendszernek - mondta az InfoRádiónak Szilvásy György, megcáfolva ezzel az egykori sportminisztérium helyettes államtitkárának nyilatkozatát.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kifejtette, hogy a pályázati rendszert az illetékes helyettes államtitkárok működtették és készítették elő. A helyettes államtitkárok által meghatározott szakmai grémiumok terjesztették elő a döntéseket, amelyeket a helyettes államtitkárok terjesztették fel a közigazgatási államtitkár útján a miniszterhez - tette hozzá.

Szilvásy György szerint Topolánszky Ákos nyilatkozatában az egyedi támogatásokra gondolhatott, ez azonban nem a pályázati keretek között zajlott.

Kiemelte, hogy a sportminisztérium közigazgatási államtitkáraként hozott egy szabályt, amely szerint ötmillió forint feletti összegnél csak a közigazgatási államtitkárral egyeztetve lehet kötelezettséget vállalni, ez alatt pedig a helyettes államtitkárok az illetékes. Erre azért volt szükség, mert 2002 közepére elköltötték a minisztérium összes pénzét, és nem voltak szabad források - tette hozzá.

Szilvásy György hangsúlyozta: ez sem előzsűrizés volt, mindössze a normális működés biztosításához volt erre szükség.

A Zuschlag-ügyben a nemzetbiztonsági hivatalnak nem volt semmilyen előzetes információja - közölte a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

Szilvásy György kiemelte, hogy a Zuschlag-ügy bírósági szakaszában kerülhet nyilvánosságra az ügyészségen tett vallomása. Csak a cirkuszt erősítené, ha most, idő előtt nyilvánosságra hozná vallomását, és ebbe nem kíván belemenni - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szilvásy György 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szilvásy György 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást