Az orvosok nem tájékoztatnak, a betegek nem kérdeznek

Infostart
2007. október 2. 13:58
Az európai egészségügyi rendszereket vizsgáló svéd felmérés szerint Magyarországon a hiányos tájékoztatás és a betegek tehetetlensége magyarázza az ellátórendszer rossz minőségét. Bodnár Ágnes betegjogi képviselő úgy véli: probléma, hogy az orvosok idő hiányában nem adnak információt a pácienseknek, a betegek pedig nem mernek kérdezni, nem ismerik a jogaikat. Holott a tájékoztatás elmulasztásával a doktorok az önrendelkezési jogot sértik meg.

A betegek tájékoztatása vagy nagyon minimális vagy egyáltalán nincs, de előfordul az is, hogy az orvos nem veszi figyelembe, hogy a beteg esetleg nem érti, amit hall, éppen ezért lehetőséget kellene adni a visszakérdezésre - mondta az InfoRádió által megkérdezett betegjogi képviselő.

Bodnár Ágnes hozzátette: a betegellátás minden területére igaz, hogy nem megfelelő a páciensek tájékoztatása, helyzet talán még a háziorvosi rendszerben a legjobb, hiszen itt közvetlenebb a kapcsolat az orvos és a hozzá ellátogató között, itt is gondot okoz azonban, hogy gyakran kevés az idő a tájékozódásra.

Nemcsak az a probléma, hogy az orvosok nem adnak megfelelő tájékoztatást, hanem az is, hogy a betegek sokszor nem mernek kérdezni, mert még mindig uralkodik az a szemlélet, amely szerint az orvos nyilván jobban ért hozzá

Bodnár Ágnes szerint komoly gond, hogy a betegek nem ismerik a jogaikat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást